fbpx

Hram posvecen pijanom zecu 2126352830 Shutterstock

Izvor: Shutterstock

Svetilište Tepozteko je nekada bio popularno mjesto hodočašća astečkog naroda.

El Tepozteko je astečki hram izgrađen na jednom od udaljenih vrhova Sijera de Tepoztlan u Meksiku. Ovaj hram, bio je svetilište koje je privlačilo hodočasnike iz cijelog astečkog svijeta.

Danas arheološki lokalitet i park, nekada je bio posvećen Ometočtli - Tepoztecatlu. Ovo astečko božanstvo su mezoamerički narodi povezivali sa plodnošću, pijanstvom i alkoholnim pićem pulkom.

Možda razlog zašto je postao popularan tokom vremena leži u činjenici da je prema astečkoj mitologiji bio član grupe - božanskih zečeva, koji su voljeli da se sastaju i prave pijanke.

Tepoztecatl iz Kodeksa Bordzija

Tepoztecatl opisan u Kodeksu Bordžija Izvor: Wikimedia Commons (Public Domain)

Sam hram koji mu je nekada bio posvećen, se nalazi na impozantnom mjestu sa koga se pruža pogled na rodno mjesto zmijolikog božanstva Kecalkoatla. Planinski vrh sa svojih 2310 m nadmorske visine i svetilištem na njemu je vremenom postao glavni kultni centar pijanog i razuzdanog boga.

Danas međutim, ovaj hram stoji usamljen u rušeinama da nas podsjeti kako su živjeli, vjerovalii čemu su se nadali narodi predkolumbovske Amerike.

Dijelovi koji su preživjeli burna istorijska dešavanja do danas su platforme visoke 6,5 metara, na kojima se nalazi baza hrama. Glavna struktura iznosi svega 2,7 metara i prvobitno je sadržala dvije prostorije u kojima je bila postavljena skulptura Tepoztecatla.

U neposrednoj blizini hama istraživači su otkrili kolibe izgrađene u nizu na terasama, sa istočne strane lokaliteta. Pretpostavlja se da su u njima stanovali sveštenici i ljudi zaduženi za održavanje hrama.

Natpisi i glifi iz hrama pričaju svoju priču

Tokom iskopavanja, arheolozi su u El Tepozteku naišli na zanimljive natpise koji su im okvirno pomogli da datuju i saznaju više detalja o istoriji hrama.

Prvi natpis spominje astečkog cara Ahuizotla. Iz istorijskih izvora saznajemo da je on bio osmi car i tlatoani Tenočtitlana u periodu od 1486. godine sve do svoje smrti 1502. godine.

Dok drugi, spominje kalendarski datum "10. zeca", koji predstavlja 1502. godinu. Sve navedeno najvjerovatnije ukazuje da je hramski kompleks obnovljen u znak sjećanja na Ahuitzotla, koji je preminuo baš u godini 10 zečeva.

O periodu kada je tačno izgrađen prvobitni kompleks se ne zna mnogo, ali neki glifovi koji čine dijelove natpisa bi mogli da riješe ovo pitanje. Prikazi tirkizne krune i štitova sa strelicama, sugerišu da su prvi građevinski radovi započeti tokom perioda Trojnog saveza. A ovaj savez je sačinjen između gradova-država Tenočtitlana, Teskoka i Tlakopana između 1452. godine.

Zašto je došlo do napuštanja hrama i nestanka čitave civilizacije Asteka, za naučnike nije prevelika misterija.

Oni tvrde da je El Tepozteko najvjerovatnije napušten tokom španskog osvajanja - između 1519. i 1521. godine. Kada su ga napali i do temelja spalili hrišćanski vojnici pod komandom Ernana Kortesa.

Reč - dvije o Ahuitzotlu, koji je bio sin princa Tezozomoka i princeze Atotoztli II. Kada je stupio na presto 1486. godine pokazao se kao uspješan vojskovođa.

Ubrzo je osvojio nove teritorije i proširio carstvo sve do Meksičkog zaliva. Što je dalje dovelo do uvećanja bogatstva i širenja Tenočtitlana.

Za vrijeme njegove vladavine zabilježena su najmasovnija ritualna žrtvovanja ljudi. Pa je tako prilikom otvaranja novog hrama u Tenočtitlanu 1487. godine, prema nekim procjenama, žrtvovano oko 20000 ljudi.

nationalgeographic.rs

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU