fbpx

zalipie poland painted village flowers 17

Kuće, mostovi, ambari, kokošinjci, kućice za pse, bunari, sve što se nalazi u malom selu na jugu Poljske, u blizini Krakova, oslikano je cvjetovima.

Poznato još i kao Oslikano selo, Zalipje najviše podsjeća na neko selo iz bajke. Gotovo je nemoguće pronaći površinu u Zalipju koja nije ukrašena cvjetnim motivima, a tradicija oslikavanja cvijeća u ovom mjestu stara je skoro sto godina. Iako postoji malo dokaza koji potkrepljuju tu priču, vjeruje se da je tradicija nastala u danima kad su čađ i dim počeli da izbijaju iz pećnica koje je svaka kuća imala. Kako su se crne, čađave fleke našle na zidovima kuća, domaćice iz Zalipja su jednostavno preko njih naslikale cvijet, a u početku su čak pravile i sopstvene četkice za slikanje od kravlje dlake.

zalipie poland painted village flowers 30

zalipie poland painted village flowers 20

Vremenom su stare pećnice, koje su stvarale probleme, zamenjene modernijim i čistijim šporetima, a praksa oslikavanja umjesto da izumre, postala je još razvijenija. Oslikavanje cvjetnih motiva postalo je dio identiteta ovog sela, a razvoj boja i tehnika omogućio je mještanima da Zalipje učine još šarenijim. Od 1948. održava se i takmičenje u oslikavanju, gdje mještani svake godine iznova crtaju cvjetiće na svaku praznu površinu na koju naiđu.

zalipie poland painted village flowers 8

800px Zalipie żuraw foto Ricardo77

Foto: Ricardo 77

800px Zalipie stodola Ricardo77

Foto: Ricardo 77

zalipie poland painted village flowers 9

zalipie poland painted village flowers 4

zalipie poland painted village flowers 13

zalipie poland painted village flowers 5

Fotos: unusualplaces.org

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU