fbpx

pamukkale

Pamukkale je takozvani "turski raj", jer se u ovom gradu nalaze jedne od najljepših termi na svijetu.

Na jugozapadu Turske, u blizini grada Denizlija, nalazi se kompleks jedinstvenih mineralnih voda pod nazivom Pamučna tvrđava (Pamukkale).

Iako zvuči kao ljetnja destinacija, ovdje ćete podjednako uživati u svakom godišnjem dobu. Zimi možete da uživate u pogledu na bazene formirane od kalcijuma koji djeluju kao da su od pamuka zbog neravnina. Ali kako je u samom mjestu hladno, možete da uđete u toplu vodu bogatu mineralima i da se ugrijete.

gj 1024x678

Osim prelijepih bazena u gradu možete vidjeti ruševine antičkog grada Hierapolis. Ovo mjesto i njegove iscjeljiteljke sposobnosti su bile poznate odavno, pa se u gradu Pamukale nalaze ostaci kupatila, hramova paganskih i ranohrišćanskih.

Antički bazen koji je navodno Marko Antonije želio da pokloni Kleopatri još uvijek je dovoljno očuvan da je mogiće diviti mu se i zamisliti sve one uništene dijelove koji su stradali u zemljotresu, a kasnije, prosto, od vremena.

Poznato je koliko se u antičko doba cijenila umjetnost i kultura, a pozorište posebno, nije ni čudo što je od svih ostataka najbolje očuvan teatar Hierapolisa. Pozorište je dovoljno očuvano da se mogu razaznati mjesta za imićne i poštovane goste i za obično stanovništvo.

Iz istog doba, u blizini se nalaze ostaci trgovinskog centra, kao i hrama posvećenog Afroditi. Za one koji nisu ljubitelji antičkog doba, uvijek mogu da, ukoliko imaju sreće sa vjetrom odu na paraglajding, posjeti Park prirode Pamukale ili jednostavno uživaju u termalnim vodama Pamučne trđave.

jtzjz

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU