fbpx

Na dvije tisuće godina star sunčani sat iz vremena Rimskog carstva, koji se nalazi uz Crkvu svetog Petra u Dugoj Resi, župnik Milan Pavlek zašarafio je veliki drveni križ. Da bi križ mogao stajati, sunčani sat iz rimskog doba na nekoliko je mjesta probušen, a u njega su uglavljeni šarafi. 

slider1122

Tako je sunčani sat, par dana prije Uskrsa,  postao postolje za drveni križ. Međutim, na zahtjev konzervatora župnik Pavlek križ je morao  ukloniti. "Velečasni" je na to odgovorio protumjerom: sad traži da sunčani križ i poklopac sarkofaga, koji se nalaze u dvorištu crkve, budu uklonjeni. Vijest o ovom barbarstvu donosi Radio Mrežnica, a u nastavku pogledajte što o slučaju kaže župnik Pavlek, a što konzervatori. 

Postavljanje križa na sunčani sat, tvrdi župnik Pavlek, zatražili su mještani Duge Rese. "Velečasni" ističe da nije niti znao da je kamen što se nalazi u dvorištu crkve zapravo vrijedan arheološki nalaz iz rimskog doba. 

- Taj kamen je već sav oštećen i ruiniran i uopće se ne prepoznaje da je to sunčani sat. Nema nikakvu funkciju i ne znam zašto su ga konzervatori stavili u dvorište. Zašto su to stavili na crkveno zemljište? Mogli su ga konzervirati i staviti tamo gdje pripada, kazao je župnik Pavlek novinarima Radio Mrežnice.

sarafi

Šarafi u sunčanom satu (FOTO: Radio Mrežnica)

Konzervatorica Branka Križanić, pak, pojasnila je da je sunčani sat pronađen prije više od deset godina, uz cestu u Mrežničkim Poljicama. 

- Kad se cesta rekonstruirala, postojala je mogućnost da ga se ošteti, pa je uz dozvolu tadašnjeg župnika i gradonačelnika, sat premješten u dvorište župne crkve, rekla je za Radio Mrežnicu konzervatorica Križanić te napomenula da je riječ o vrijednom rimskom nalazu. Pritom je dodala da su u crkvu Sv. Petra ugrađeni arheološki nalazi iz rimskog doba, koji dokazuju povijest ovog kraja, što je i jedan od razloga postavljanja sunčanog sata i sarkofaga u dvorište crkve.

Nakon što je župnik sa sunčanog sata maknuo drveni križ, zacementirao je i rupe koje su na njemu ostale od šarafljenja. Odluka konzervatora župniku očito nije legla te je, rekosmo, najavio da će tražiti micanje i sunčanog sata i poklopca sarkofaga iz dvorišta crkve.

Radio Mrežnica

 

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU