fbpx

ljubimci pmjpg

 Foto: Pixabay 

Mnogi ljudi smatraju da je preračunavanje psećih i mačijih godina u ljudske jednostavno i da se one dobijaju prostim množenjem godina tih životinja sa sedam.

Po toj logici bi pas ili mačka od 4 godine imali 28 „ljudskih“ godina. Ipak brojna istraživanja pokazala su da je ovaj način računanja starosti netačan, i ponudila novu formulu na osnovu koje se mogu izračunati godine ljubimca. Ni ova jednačina nije najpreciznija, ali su se veterinari složili da itekako može biti od pomoći u računanju starosti psa ili mačke.

Psi

Ova metoda uzima u obzir brzi početni razvoj psa, kao i kasnije usporavanje procesa starenja. Životni vek psa u proseku iznosi 12 godina, ali treba imati u vidu da se psi različite veličine razvijaju različitom brzinom, pa krupniji stare nešto bržće nego oni manji.

Psi se tokom prve godine razvijaju otprilike jednako bez obzira na veličinu, a razlike u razvoju postaju očigledne tek nakon toga. Kada pas napuni jednu godinu on se već nalazi u stanju polne zrelosti tj u pubertetu. Uglavnom se navodi da pas tada ima već od 12 do 15 „ljudskih“ godina.

Prve dve godine su ključne za razvoj psa. Smatra se da pas kada napuni dve godine ima čak 24 „ljudskih“. Nakon toga će na svakih godinu dana odgovarati 4 „ljudske“, jer se njegov razvoj ujednačava i usporava. Tako će trogodišnji pas imati 28 godina, četvorogodišnji 32, a petogodišnji 36. Ipak ovo je samo prosek jer manji psi žive duže od velikih. Veće rase ulaze u pozne godine već nakon 5 godina, dok oni „manji“ postaju stariji mnogo kasnije. Osim toga poznato je da ženke žive duže naspram mužjaka.

Mačke

Pored stare formule izračunavanja godina mačaka (množenje sa sedam) veoma dugo bila je prihvaćena još jedna formula po kojoj je jedna mačija godina jednaka kao četiri „ljudske“. Međutim ni formula za izračunavanje starosti mačaka nije tako jednostavna.

Kako mačke imaju manji raspon u veličinama od pasa, kod njih se može napraviti nešto univerzalnija formula koja se može primeniti na sve rase. Prva godina za mačku je kasna adolescencija, a druga je rano odraslo doba. Računajte da dvogodišnja mačka ima 24 „ljudske“ godine i nakon toga na svaku mačiju godinu dodajte 4 „ljudske“. Tako će mačka koja ima 4 imati 32 godine, ona sa 10 imaće 56 godina, a mačka koja ima 16 godina bila bi osamdesetogodišnjak.

Izvor: petcare.rs

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU