fbpx

Mačja metvica

 Foto: Linda Jones / Alamy / Profimedia

Njemačke vlasti na jugozapadu zemlje ukinule su privremeni "policijski čas" za mačke koji je bio uveden da ne bi povrijedile neke vrste rijetkih ptica koje su bile u periodu gniježđenja. 

Dvije nedjelje prije nego što je planirano, mačke mogu slobodno na ulicu jer su, u tromjesečnom periodu, mogle da stvore velike glavobolje svojim vlasnicima.

Kazna za vlasnike čije su mačke bile na ulici bez povoca bila je 500 eura, ali ako bi kojim slučajem mačka povrijedila ili ubila rijetku vrstu zakonom zaštićene ševe, globa je bila čak 50.000 eura što je bio zaista veliki rizik.

Bez obzira na to što je Njemačka imala namjeru da spasi posebnu vrstu ševa čija populacija u Zapadnoj Evropi naglo opada, kazne su bile toliko drakonske da je "policijski čas" bio oštro kritikovan, kako od vlasnika tako i od udruženja ljubitelja mačaka.
 
Razlog za prijevremeno ukidanje zabrane vlasti u regionu Rajna-Nekar objašnjavaju time da su se zbog vremenskih uslova mlade ševe već razvile i da im više ne prijeti opasnost od mačaka-lutalica u takvoj mjeri.
 
"Mačke na otvorenom su jedan od nekoliko faktora zbog kojih su ševe bile ugrožene", saopštile su lokalne vlasti.
 
Nije isključeno da i sljedeće godine situacija na ljeto bude ista kao ove godine, saopštili su zvaničnici u regionu, ali su dobili oštar odgovor od Nacionalne službe za zaštitu životinja.
 
"Naglo sprečavanje mačaka, koje su navikle da izlaze napolje da to učine, znači ogromna ograničenja i stres za životinje", navode u "Deutscher Tierschutzbund", najvećoj njemačkoj organizaciji za zaštitu životinja. 

Izvor: 021

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU