fbpx

vjetar foto Khamkeo Vilaysing

Foto: Khamkéo Vilaysing

U zavisnosti od faktora vjetrovitosti koje posmatramo, postoji nekoliko mjesta na našoj planeti koja bi mogla da se takmiče za titulu najvjetrovitijeg mjesta na Zemlji.

1. Južni (Antarktički) okean

Ako pitate bilo kog moreplovca, on će vam odgovoriti da je najvjetrovitije more/okean, koje je izazivao najjače vjetrove, pronađeno u Južnom okeanu.

Za razliku od sjeverne hemisfere, zapadne vjetrove u Južnom okeanu ne prekidaju kontinenti, pa oni mogu da dostignu brzinu i od 44,7 metara u sekundi.

Prilično je vjetrovito, ali malo južno leži kontinent koji je prvi prepoznat kao najvjetrovitije mjesto na Zemlji prije sto godina.

2. Antarktik

Na Antarktiku duvaju neobični katabatički vjetrovi, koji su nastali kombinacijom hladne klime i oblika kontinenta.

Naučnici su od februara 1912. godine do decembra 1913. godine mjerili brzinu vjetra na Cape Denison, na stjenovitoj tački u zalivu Komonvelt na istoku Antarktika, a do danas je prepoznat kao mjesto s najvjetrovitijim nivoom mora na Zemlji.

Najvjetrovitiji sat je zabilježen 6. jula 1913.

3. Oklahoma

Iako tornado može da se dogodi u bilo kom dijelu svijeta, u Sjedinjenim Američkim Državama je zabilježeno najviše tornada, pogotovo u jugoistočnim zemljama poznatim kao Aleja tornada. Na primjer, 27. aprila 2011. godine, 207 tornada je nastalo za 24 časa.

Oklahoma drži rekord za najveću brzinu vjetra u tornadu: 135 metara u sekundi je zabilježeno blizu grada Bridž Kirk 3. maja 1999. godine.

4. Ostrvo Barrov

Ovo malo ostrvo na sjeverozapadnoj obali Australije susrelo se s jakim naletima vjetrova, pa je tako meteorološka stanica 10. aprila 1996. godine zabilježila nalet vjetra (usljed tropskog ciklona Olivija) koji je dostigao 408 km/h, što je prema navodima Svjetske meteorološke organizacije najjači nalet vjetra ikad zabilježen.

nationalgeographic.rs

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU