fbpx

Pecine 0730605280 2

Foto: Profimedia

Senote predstavljaju prirodni fenomen koji se može vidjeti samo na jednom mjestu na svijetu - poluostrvu Jukatan. 

Na poluostrvu Jukatan se prema nekim procjenama nalazi preko 3.000 podvodnih pećina poznatih i kao senote, od kojih je samo 1.400 proučavano i dokumentovano. One predstavljaju prirodne jame ili vrtače ispunjene vodom, nastale urušavanjem krečnjačkih stijena. Poznate su po tome da je voda u njima često jako bistra, jer se voda sporo filtrira kroz zemlju. Insteresantan podatak je da su prva istraživanja ovih neobičnih formacija sprovedene tek 1987. godine, međutim, od tada one svojom ljepotom privlače brojne turiste i istraživače.  

Pecina 0730605330

Većina se može naći na potezu između Kankuna, Tuluma i Majanske rivijere, od kojih se ističu Sak Aktun, Ok Bel Ha, i Dos Ohos - kao tri najduža podvodna pećinska sistema na svijetu. Sve senote su nastale dejstvom prirode i mogu biti otvorene, poluotvorene i zatvorene, a na osnovu ove karaktersitike se može reći i koliko su stare. Zatvorene su najmlađe, a otvorene najstarije. 

Pecina 0730605291

Pecina 0730605367

Termin senote potiče od riječi "tsʼonot" koju su nekada Maje koristile da bi imenovale bilo koju lokaciju sa pristupačnom podzemnom vodom. One su takođe smatrale da senote predstavljaju ulaze u podzemni svijet - poznat i kao Ksibalba, i zbog toga su predstavljale sveta mjesta.

Pecina 0730605321

Njihova ljepota predstavlja umjetničko djelo prirode koju ronioci iz cijelog svijeta aktivno istražuju, uživajuži u njihovim kristalno čistim i tirkiznim vodama na čijoj površini se reflektuju brojni stalaktiti i stalagmiti. Dok je istraživao njihove ljepote, ronilac Martin Broen je napravio fotografije koje izgledaju kao da su nastale na nekoj drugoj planeti. 

Pecina 0730605384 foto Profimedia

Foto: Profimedia

nationalgeographic.rs

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU