fbpx

Roraima

 Iako izgleda kao da je dio nekog naučnofantastičnog filma, ovo čudo prirode je potpuno realno.

Planina Roraima graniči se sa tri države: Venecuelom, Brazilom i Gvajanom, čije se granice ukrštaju na masovnom pojasu okruženom 400 metara visokim liticama. Iako su zidovi njenih litica dostupni samo najiskusnijim penjačima, postoji put za planinare koji vodi do prirodne rampe, a pješačenje obično traje dva dana.

planina roraima

Mada teško dostupna, ovu planinu vrijedi posjetiti iz više razloga. Naime, planina Roraima dio je 30.000 kvadratnih kilometara velikog venecuelanskog nacionalnog parka Kanaima, kao i mjesto gdje se nalazi najviši vrh Gvajanske visoravni. Planine u ovom opsegu, uključujući i planinu Roraima, smatraju se za jedne od najstarijih geoloških formacija, a neke su čak starije od dvije milijarde godina. Ovi, izuzetno kišni predjeli, stvorili su jedinstveni ekosistem koji obuhvata nekoliko endemskih vrsta, uključujući jedinstvenu biljku mesožderku, kao i neke od najviših vodopada na svijetu.

roraima 1

roraima 2

Ljepota i neobičnost ove planine bili su inspiracija Arthuru Conanu Doylu za njegovo djelo Izgubljeni svijet, a prelepi vodopadi našli su se i u Pixarovom ostvarenju Up, u filmu poznati kao Rajski vodopadi, piše kafenisanje.rs.

roraima up movie

 

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU