fbpx

cat winter vasily ledovsky unsplash

 Foto: Vasily Ledovsky/ Unsplash

Zimski vremenski uslovi mogu biti opasni, a ponekad i pogubni za naše krznene prijatelje. Znate li ispod koliko Celzijusa treba podvući crvenu liniju?

Mačke su na glasu da su nezavisni kućni ljubimci, sa prirodnom toplom zaštitom – gustim krznom.

Vjeruje se da im je dobro kad su na otvorenom, čak i po veoma hladnom vremenu.

Divlje mačke i lutalice čitav životni vijek provedu napolju: statistika kaže da one žive kraće od kućnih maca i u mnogo težim uslovima.

Mačka koja povremeno izlazi napolje oslanja se na to da ćete je pustiti unutra kad temperatura postane preniska. Ona nema mjesto na koje će se sakriti, a hladno vrijeme može biti veoma opasno za njeno zdravlje.

Preniska temperatura

Ne može se odrediti jedinstvena vrijednost spoljašnje temperature ispod koje mačke ne bi trebalo da budu na otvorenom. Najniža bezbjedna temperatura zavisi od nekoliko faktora, kao što su rasa, vrsta dlake, starost, zdravlje i – vremenski faktori.

Opšte pravilo je sljedeće: ako je napolju previše hladno za vas, ništa bolje nije ni mački. Mačke mogu doživjeti neprijatnosti kada je spoljna temperatura ispod 7 stepeni, tokom dužeg vremenskog perioda. Čak i ako je temperatura iznad sedam stepeni, ako pada kiša ili su drugi loši vremenski uslovi, a mačka je napolju nekoliko sati, postoji opasnost od hipotermije. Ako temperatura padne blizu nule ili ispod nje, mačka može dobiti i promrzline.

Problematični faktori

Mnogi faktori utiču na sigurnost mačke koja vrijeme provodi na hladnoći. Mlade mace mogu imati problem, jer imaju manje tjelesne masti i nisu efikasno izolovane od hladnoće. Starije mačke mogu imati niži procenat tjelesne masti i zdravstvene probleme koji utiču na njihovu toleranciju na hladnoću.

Količina dlake ili krzna takođe će uticati na sposobnost mačke da zadrži toplotu tijela na niskim temperaturama. Što je mačja dlaka deblja i gušća, to će joj biti prijatnije!

Život napolju je značajan faktor rizika, od povreda preko bolesti do parazita. Mačke koje provode više vremena na otvorenom uglavnom pronađu lokacije na kojima će se skrivati ili smjestiti kad zahladni, ali čak su i tada u opasnosti od hipotermije i promrzlina. Nije neuobičajeno da veterinari vide mačke koje žive na otvorenom, sa znacima promrzlina na ušima.

Vlažnost, padavine, vjetar i pristup adekvatnom skloništu takođe igraju ulogu u određivanju spoljašnje temperature koja može da naškodi mački. Više vlage, jaka hladnoća, vjetar, snijeg ili led će izazvati više problema. Odgovarajuće sklonište je imperativ i trebalo bi da pomogne mački u očuvanju toplote i zaštiti od svih drugih opasnosti.

Znaci hipotermije

Mačke su poznate po tome što odlično skrivaju svoje bolesti. Kako onda da kod nje prepoznate znake hipotermije?

Maca kojoj je mnogo hladno pokazuje znake letargije, srce joj radi sporije, drhti i koža koja je hladna na dodir. Osim toga, ona sporo ili otežano diše, pokazuje znake slabosti, odbija da jede i pije i krije se, a uši ili drugi ekstremiteti poprimaju tamnu obojenost, što ukazuje na promrzline.

Ako kod mačke koja je bila izložena niskim temperaturama primjetite bilo koji od navedenih znakova, unesite je u toplo, umotajte u peškir i odnesite kod veterinara. Nemojte je agresivno i brzinski zagrijvati, jer to ponekad samo pogoršava situaciju.

Kako zagrijati mačku

Najbolji način da zaštitite mačku od niskih temperatura je da je uvijek držite u kući. Ako imate rasu bez dlake, kao što je sfinks, pripremite tople džempere i meko ćebe. Mnoge mačke će uživati u ležanju na radijatoru, peći ili ispred osunčanog prozora ili će se sklupčati u svom krevetu da bi se zagrijale.

Ako brinete o mačkama lutalicama, nabavite im visokokvalitetnu, kaloričnu hranu. Zagrijavanje na niskim temperaturama zahtjeva od mačke da sagori mnogo kalorija. Zato je važno da ima dobar i lako dostupan izvor hrane. Odgovarajuće sklonište je neophodno, a postoji mnogo jeftinih i lakih ideja, od kućica do plastičnih kontejnera koji se mogu opremiti. Sklonište mora biti na mjestu koje je bezbjedno od predatora i gdje se mačka osjeća udobno. Ubacite unutra staro ćebe, jastuke ili bilo šta što će pomoći mački da se zagrije i sačuva toplotu.

Kućne mačke treba držati u zatvorenom za vrijeme hladnih dana, jer će im to produžiti život. Prosječan životni vijek kućne mačke je od 10 do 20 godina, dok mačke koje borave napolju obično žive samo dvije do najviše pet godina.

(Telegraf.rs)

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU