fbpx

white temple chiang rai l

Wat Rong Khun, poznatiji kao Bijeli Hram, je nekonvencionalni budistički hram u Chiang Rai-u, na Tajlandu. 

Jedinstveni hram

Wat Rong Khun je jedinstven hram koji se ističe bijelom bojom i upotrebom dijelova stakla u gipsu koji svjetlucaju na suncu. Bijela boja označava čistoću Bude, dok staklo simbolizuje Budinu mudrost i Dhammu, budistička učenja.

Wat Rong Khun dizajnirao je Chalermchai Kositpipat, poznati tajlandski vizuelni umjetnik. Do danas hram nije završen. Na kraju će postojati devet zgrada uključujući ubosot, salu za čuvanje budističkih relikvija, salu za meditaciju, stambene prostore monaha i umjetničku galeriju.

5. maja 2014. snažan zemljotres pogodio je Čijang Rai. Iako je bijeli hram bio teško oštećen, Chalermchai Kositpipat je odlučio da obnovi i dalje proširi Wat Rong Khun.

Istorija Wat Rong Khuna

Pred kraj 20. vijeka, originalni Wat Rong Khun bio je u veoma lošem stanju očuvanosti. Počeli su restauratorski radovi na hramu, ali su morali biti obustavljeni zbog nedostatka sredstava.

Čalermčaj Kositpipat, umjetnik rođen u Čijang Raju, odlučio je da potpuno obnovi hram i finansira projekat sopstvenim novcem. Umjetnik je izgradio hram da bude centar učenja i meditacije i da ljudi imaju koristi od budističkog učenja.

Svaki detalj hrama i mosta predstavlja „ciklus ponovnog rađanja“ i „kapije raja“, nosi značenje i podstiče posjetioca da razmisli o budističkim učenjima koja pokazuju put za bjekstvo od svjetskih iskušenja, želja i pohlepe.

thailand white temple

wat rong khun thailand

wat rong khun temple thailand

Wat Rong Khun Chiang Rai Thailandia 3

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU