fbpx

myeongdong g7ccbbe777 1920

 Foto: Pixabay

Južnokorejci će uskoro postati godinu ili dvije mlađi, zahvaljujući novom zakonu usvojenom u četvrtak koji ima za cilj standardizirati način na koji se izračunava dob u zemlji.

Trenutno je uobičajeno da Južnokorejci nemaju samo jednu dob, već tri – "međunarodnu dob", "korejsku dob" i "kalendarsku dob". Ali da bi se okončala zabuna, parlament zemlje je dekretom odredio da od jula 2023. godine svi službeni dokumenti moraju koristiti standardnu ​​"međunarodnu dob", piše Klix.ba.

Taj potez, koji slijedi nakon dugotrajne rasprave o tom pitanju, uskladit će zemlju s većinom ostatka svijeta i smanjiti pravne nedosljednosti koje proizlaze iz upotrebe triju različitih sistema.

U Južnoj Koreji, "međunarodna dob" osobe odnosi se na broj godina od rođenja i počinje od nule, isti sistem koji se koristi u većini drugih zemalja. Ali kada ih se pita o dobi u neformalnom okruženju, većina Južnokorejaca će odgovoriti sa svojom "korejskom dobi", koja može biti jednu ili čak dvije godine starija od njihove "međunarodne dobi".

Prema ovom sistemu, bebe se smatraju starim godinu dana na dan rođenja, a godina se dodaje svakog 1. januara. U nekim okolnostima, Južnokorejci također koriste svoju "kalendarsku dob", neku vrstu miješanja između međunarodne i korejske dobi, koji bebe smatraju starima nula godina na dan kada su rođeni i dodaje godinu dana njihovoj dobi svakog 1. januara.

Uzmimo za primjer Psyja, pjevača "Gangnam Stylea". Rođen je 31. decembra 1977. godine, prema međunarodnoj dobi smatra se da ima 44 godine, 45 prema starosti u kalendarskoj godini, i 46 prema korejskoj dobi. Ako ovo zvuči zbunjujuće, jest, budući da se svakodnevni život u zemlji često mijenja između mješavine različitih sistema.

Većina ljudi koristi korejsku dob, koja vuče korijene iz Kine, u svakodnevnom životu dok se međunarodna dob češće koristi za pravna i službena pitanja, na primjer, kada se radi o građanskim zakonima. Međutim, neki zakoni, uključujući one koji okružuju zakonsku dob za pijenje, pušenje i vojnu obavezu, koriste dob u kalendarskoj godini.

Zakon usvojen u četvrtak standardizirat će korištenje međunarodne dobi u svim "sudskim i administrativnim područjima. Odluka je rezultat dugogodišnje kampanje zakonodavaca kojima je dosta višestrukih sistema.

"Revizija ima za cilj smanjiti nepotrebne socio-ekonomske troškove jer pravni i društveni sporovi, kao i zabuna i dalje postoje zbog različitih načina izračunavanja dobi", rekao je Yoo Sang-bum iz vladajuće Stranke narodne moći u parlamentu, prenosi Reuters.

Drugi prijedlog zakona koji je predstavio zastupnik Hwang Ju-hong 2019. godine tvrdio je da su tri metode, osim što su unijele pomutnju, također uzrokovale sukob "poticanjem kulture hijerarhije temeljene na dobi i izbjegavanjem određenih mjeseci za rađanje djeteta".

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU