fbpx

glowworm cave

Daleko, na sjevernom ostrvu Novog Zelanda, krije se pravo čudo prirode koje je danas jedno od glavnih turističkih atrakcija ove zemlje bogate zelenim površinama.

Glowworm cave ili Pećina svjetlećih crva dom je hiljadama svjetlećih larvi Arachnocampa luminosa koje žive samo na ovom ostrvu. One predu duge trake koje provode bioluminiscentnu svjetlost, obasjavajući pećinsku rijeku neobičnom zelenkasto-plavom svjetlošću. Zahvaljujući izuzetnoj vlažnosti i toploti u pećini je odsutna promaja, što omogućava ovim insektima da nesmetano pletu ove duge i ljepljive trake koje služe kao mamac raznim insektima.

pecina glow

Pećina svjetlećih crva pripada pećinskom sistemu Vaitomo, što na maorskom jeziku znači voda koja prolazi kroz rupu

Ovaj prelijepi pećinski sistem, koji je star više od dva miliona godina, prvi put su istražili lokalni poglavica Tane Tinarou i engleski istraživač Fred Mace davne 1887. godine. Dvije godine kasnije, poglavica je pećinu otvorio za turiste, a danas i njegovi potomci rade na njenom održavanju u saradnji sa Vladom Novog Zelanda.

Razgledanje pećine se većim dijelom obavlja u čamcu, što svakako upotpunjuje doživljaj i čini ovaj obilazak nezaboravnim.

svetleca pecina

kafenisanje.rs

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU