fbpx

geamana 1

Foto: Adrian Ciubotaru.

Nekad davno naselje u živopisnoj dolini u Rumuniji, selo Đamana zbrisano je sa mape da bi se napravio prostor za toksično jezero. Međutim, tragovi tvrdoglavog mjesta još uvijek dominiraju ovim prostorom i podsjećaju na nepravdu koja je nanešena lokalnom stanovništvu.

geamana2

Đamana je sve do 1978. godine bila naseljeno mjesto u kojem je živjelo preko 400 porodica. Te godine u obližnjem rudniku nađene su bogate rezerve bakra koje su, prilikom vađenja, stvorile veliku količinu otpada. Tadašnji lider Rumunije, Nikolae Čaušesku  je naredio stanovništvu Đamane da se evakuiše kako bi od ove doline stvorio mjesto u kom će da skladišti sav toksični otpad i na stotine porodica je preko noći izgubilo ono što su stvarali decenijama.

Kako bi umirio građane, Čaušesku im je obećao veliku količinu novca kako bi mogli da započnu novi život u obližnjem selu, međutim ništa od toga nije ispunjeno. Porodice su preseljene 100 kilometara dalje, a umjesto gomile novca koja im je obećavana dobili su samo malo parče zemlje i nešto novca da bi mogli da se snađu za početak.

geamana3

U rudniku se vadilo oko 11.000 tona bakra godišnje. Sada je proizvodnja stala, no ostale su posljedice zbog ogromne količine toksičnog otpada koji se morao negdje pohraniti - što je bio razlog žrtve ovog sela.

Obližnji rudnik bakra Rosia Poieni u planinama Apuseni i dalje je najveća rezerva bakra u Rumuniji.

gamana foto Ovi Pop

Foto: Ovi Pop

Kako se eksploatacija nastavila, otrovno jezero puno cijanida je sve više raslo i 'progutalo' selo. Ono što je ostalo je nerealan krajolik uhvaćen objektivom fotografa Ovija Popa. Na fotografijama se vidi kako iznad površine zaleđenog žutog jezera viri samo toranj ortodoksne crkve iz 18. vijeka.

gemana foto ovi pop

Foto: Ovi Pop

Od 1000 ljudi koji su nead nastanjivali to područje, 20 ih još uvijek živi u otrovnom okruženju. Njihove kuće nalaze se visoko na vrhu i samo su igrom slučaja ostali u svom selu. Mještani su ljuti jer vlasti nisu ispunile svoje obećanje da premjeste i mjesno groblje, koje je sada potopljeno zajedno s crkvom.

geamana43

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU