fbpx

Herkul hvata bika 0421302481 profimedia

 Foto: Profimedia

Kako bi ispunio želje kralja Euristeja, Herkul je morao da otplovi na Krit i upusti se u borbu sa bikom koji je prvobitno bio dar boga mora.

Riješiti se Stimfalijskih ptica, bio je šesti i nimalo lak zadatak, ali starogrčki heroj Herakle nije imao vremena da odmara. Mikenski kralj Euristej već je pripremio sljedeći. Jedan od najpopularnijih likova iz grčke mitologije Herakle morao je po Herinom nalogu da služi kralju Euristeju i da izvrši 12 zadataka, kako bi mu bili oprošteni grijesi. 

Sedmi zadatak zadat mu je u vrijeme kada je Kritom vladao Minoj. Kralj koji je obećao bogu mora Posejdonu da će žrtvovati sve što mu on pošalje, kako bi dokazao svoje pravo na presto. Međutim, kada je bog poslao bika, Minoju je ova životinja bila toliko lijepa da je odlučio da žrtvuje drugog bika umjesto njega.

Međutim, zvijer je uskoro počela da pravi veliku štetu po ostrvu zbog čega je Euristej dao za zadatak Heraklu da ga ulovi. Nakon što je stigao na Krit, kralj Minoj je dao dozvolu heroju da uhvati bika i odvede, a čak mu je ponudio i pomoć. Vjerovatno je kralj želio da se riješi zvijeri što prije, jer je Posejdon u znak osvete za prevaru - natjerao kraljicu Pasafiju da se zaljubi u bika. Iz ove ljubavi kasnije je rođen i Minotaur. Međutim Herakle je odbio velikodušnu ponudu i riješio da se sam pozabavi bikom u strahu da mu Euristej ne prizna i ovaj zadatak. 

Bika nije morao dugo da traži jer je on obožavao da čupa usjeve i uništava voćnjake, stoga je vrlo brzo od seljaka dobio uputstvo gdje se nalazi. Čim ga je ugledao, upustio se u borbu koja nije dugo trajala. Obavivši sedmi zadatak Herakle je još jednom dobio priliku da trijumfalno ušeta u Mikenu. Priča dalje navodi da se kralj Euristej toliko uplašio od zvijeri kad je vidio, da se sakrio u pitos. 

Nedugo potom riješio je da ga žrtvuje boginji Heri, koja je mrzela Herkula. Ona zbog toga nije željela da prihvati žrtvu jer je smatrala da bi to samo uvećalo herojevu slavu. Nakon dugog razmišljanja šta da radi, Euristej je oslobodio bika koji je odlutao u Maraton, nakon čega je postao poznat kao Maratonski bik.

nationalgeographic.rs

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU