fbpx

f8bc126e4b2318f7fa305b

Yehliu je rt nastao tektonskim izdizanjem iz mora prije 25 miliona godina.

Često se divimo čudima, novim i starim, koje je izgradila ljudska ruka i pitamo se kako se to uspjelo izgraditi. Ipak, priroda je ta koja nas iznenadi i ostavi bez daha mnogo više od bilo koje građevine koju su izgradili ljudi.

Priroda daje osećaj da njena moć stvara najluđe snove o ljepotama koje možemo da vidimo širom svijeta.

Jedna od tih ljepota je rt sa čudno oblikovanim stijenama koje se nalaze na sjevernoj obali Tajvana u gradu Wanli, poznat po svom nevjerovatnom geološkom krajoliku.

Ovo su neke od različitih geoloških formacija koje su nastale u Geoparku Yehliu, mjestu koje se može vidjeti na samom sjeveru ostrva Tajvan. Sve formacije stijena ovdje su nastale erozijom u fantastične oblike.

Stijene koje su razbacane posvuda, različitih su oblika, poput gljiva, tuljana, svijeća, divovskih cipela, pa čak i ljudskih glava. Yehliu je rt nastao tektonskim izdizanjem iz mora prije 25 miliona godina.

Neobične formacije s dna mora odjednom su ostale izložene kiši, suncu i valovima koje su izrezbarile nevjerojatne kamene oblike. Ova kamenja su dobili nazive po svojim oblicima, a najpoznatiji kamen nosi naziv "Queen's head" što znači Kraljicina glava, ikoni Tajvana i neslužbeni simbol grada Wanli. Ostali nazivi su: "Vilina cipela" , "Košnica" , "Đumbirova stijena" , "Morske svijeće" i dr.

yehliu

20210124T195729737Z yehliu geopark 20 Snapseed

Foto: travelfeed.io

20210124T200044382Z yehliu geopark 8 Snapseed

Foto: travelfeed.io

Ukupna udaljenost mjerena od ulaza u Yehliu Geopark do kraja rta je oko 1,7 km,a najšire područje između rta je manje od 300 m. Iako se stijene čine vrlo grube i divlje, zapravo su vrlo krhke. Budući da je park otvoren za javnost i turizam, mnoge od stijena su oštećene usljed sve većeg broja izletnika.

Yehliou rt je dobio naziv po tome što su prijašnji stanovnici obično preživljavali od mora i morskih plodova. Kako bi proširili uvoz hrane, od susjednih zemalja su vršili transport riže koju bi dobavljali u vrećama. Jake cijevi bambusa bi koristili kako bi na njima prenosili vreće, a češće puta bi se dešavalo da bi taj krajolik, tačnije stijene, probušivale vreće, praveći rupe na njima, pa bi se riža prosipala po podu. Trgovci riže bi govorili da je riža ukradena od strane divljaka, na tajvanskom Yeh, a divljak se kaže Liu - Yehliu - Kradljivac iz divljine.

Impuls

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU