fbpx

sibirski krater 750x502

Foto: AA

Pojava ogromnog kratera u Turskoj nakon katastrofalnog zemljotresa početkom februara uznemirila je javnost, a ovo je posljednji ovakav fenomen u zemlji, nakon što se prošle godine u turskom regionu doline Konija otvorilo 16 džinovskih vrtača u roku od nekoliko mjeseci usljed suše.

Kako je objavljeno u subotu, u Turskoj se iznenada pojavio krater površine od oko 1.400 kvadratnih metara u okrugu Rešadije, prečnika 37 metara, za koji tamošnji geolozi ne mogu da pronađu vezu s nedavnim katastrofalnim zemljotresom.

– Zemljotres od 6. februara ili naknadni potresi nemaju veze sa rupom, koja je izgleda nastala prethodnih dana. Nismo mogli da utvrdimo zbog čega. Možda se zemlja spremala da se uruši još ranije, ali da je zaista povezana sa zemljotresom – pa ne bi se rupa otvorila 20-tak dana kasnije – rekao je profesor Fetulah Arik, direktor Centra za istraživanje prirodnih pojava u Obruku.

vrtača turska

Vrtača u provinciji Konija, Turska, Foto: Eedem Sahin EPA

Misteriozne rupe kod Petrinje

Iako stručnjaci tvrde da pojava kratera nema veze sa nedavnim snažnim potresom, rupa duboka 15 metara pretila je da proguta kuću skoro mjesec dana nakon zemljotresa u Hrvatskoj.

Hrvatsku je pogodila serija zemljotresa u poslednjim danima 2020. a tlo se nije smirivalo ni prvih dana nove godine. Poslednji jaki zemljotres od 6,3 Rihtera, 29. decembra, osjetio se u čitavoj zemlji i regionu i bio čak 30 puta jači od onog 22. marta koji je bio najjači u zadnjih 140 godina, nakon serije potresa dan ranije.

petrinja zemljotres rupa 6 830x0

Vrtača u Petrinji, Foto: Daniel Kasap

U zemlji su nastali krateri i rupe, neki su i u blizini kuća. Primjećeno je 51 otvaranje, od kojih je poslednjih dana otkriveno 13 novih, uglavnom na poljoprivrednom zemljištu. Najdublja rupa nakon potresa, duboka oko 15 metara, nalazila se u neposrednoj blizini porodične kuće. Najveća “urušna vrtača” na Baniji prečnika 30 metara, otvorila se 6. januara 2021. između 12 i 14 sati i da je njen prečnik tada bio deset metara.

16 džinovskih rupa u turskoj dolini

Prošle godine se u turskoj dolini Konija otvorilo 16 džinovskih rupa za nekoliko mjeseci, nakon što je suša dovela do urušavanja krečnjaka.

Vrtače su se formirale u prvih devet mjeseci 2022. Arik je u septembru rekao da ima više od 2.600 rupa u ravnici Konija, upozoravajući na nekontrolisano korišćenje podzemnih voda.

Arik je rekao da je najefikasnija mjera rješavanja problema vrtača kontrola korišćenja podzemnih voda, jer prirodne gološke uslove ne možemo da kontrolišemo. On je tada situaciju nazvao “klimatskom katastrofom” i ukazao da je potražnja za vodom veoma visoka.

vrtača turska foto Erdem Sahin

Vrtača u provinciji Konija, Turska, Foto: Erdem Sahin

Stalni fenomen

Geolozi kažu da se vrtače dešavaju sve vrijeme. To su obično usporeni, neprimjetni procesi koji mogu da potraju godinama ali mogu se formirati iznenada kad dolazi do urušavanja koje može da ima dramatične posledice u urbanom području.

Zastrašujući fenomen dešava se širom svijeta i mogu se dogoditi bilo gdje, ne samo u ravnicama već i nasred puta. U Izraelu se prošlog ljeta otvorila vrtača ispod bazena vile kod Tel Aviva, duboka 13 metara, usmrtivši jednog muškarca.

Sibirski krateri

Ali, među najpoznatijim slučajevima su ogromne rupe u Sibiru, čiju su misteriju naučnici konačno riješili kad su spustili dron u krater.

U sibirskom tlu se 2020. stvorio krater snažnim izbacivanje metana, snijega i leda stotinama metara ukrug. Pojava 17. rupe, od kojih je prva nastala 2013, na poluostrvu Jamal i Gida na ruskom Arktiku zabrinula je naučnike koji smatraju da su one posljedica klimatskih promjena.

sibir vrtača foto profiemdia

Otvaranje džinovske vrtače kod skijališta u Sibiru u decembru 2022., Foto: Profimedia

Naučnici su prvi put ušli dronom u dubinu kratera do 15 metara. Tako su dobijeni podaci o obliku podzemne šupljine u kojoj se nakuplja metan, na osnovu kojih je napravljen 3D model kratera, čija dubina iznosi nevjerovatnih 30 metara.

Na osnovu toga potvrđena je pretpostavka naučnika – metan se stvara u šupljini u ledu, zbog čega se humka pojavljuje u nivou tla. Taj nasip raste do određene granice, nakon čega eksplodira ostavljajući za sobom ogroman krater u zemlji.

Šta su vrtače i kako nastaju?

Vrtače su udubljenja u zemlji bez prirodne spoljne površinske drenaže. Kad pada kiša, sva voda ostaje unutra i obično se sliva u podzemlje.

Krateri se najčešće javljaju na “kraškom terenu”, gdje se stijene ispod površine zemlje prirodno rastvaraju podzemnim vodama koje prolaze kroz njih. Među rastvorljive stijene spadaju slojevi soli, gips, krečnjak i druge karbonatne stijene.

Kako se stijene rastvaraju, u podzemlju se formiraju prostori i pećine. Vrtače su dramatične jer zemljište obično ostaje netaknuto neko vrijeme dok podzemni prostori ne postanu prevelike. Ako nema dovoljno oslonca za zemlju iznad prostora, onda može doći do naglog urušavanja površine zemljišta. Ovi kolapsi mogu da budu mali ili ogromni i mogu se dogoditi tamo gde su površini kuća ili put, poput iznenadnog otvaranja vrtače široke devet metara a duboke tri blizu saobraćajnice u južnom Velsu u četvrtak.

Najveća vrtača na svijetu u Kini

Vrtače mogu da variraju u veličini i obliku. Neke su u obliku plitke činije ili tanjira, druge imaju vertikalne zidove i formiraju prirodne bare. Mogu da imaju nekoliko metara do više stotina hektara širine, dok im se dubina može biti od 30 centimetara do preko 30 metara.

Najdublja i najveća rupa na svijetu je Sjaodžao Tjankeng u Kini. Duboka je 626 metara, sa zapreminom od 130 miliona kubnih metara.

Vrtače mogu da se pojave prirodno ili budu posljedica ljudskog djelovanja. Vrtače mogu da budu bilo rezultata ljudske greške, klimatskih promjena ili stalno promjenljivog terena planete. Dok se u prirodi najčešće javljaju na kraškim terenima, u gradovima se mogu pojaviti nakon prekida vodovoda ili pucanja cijevi. Mogu se pojaviti i u oblastima gdje ima obilnih padavina.

Šteta od pojave vrtača može biti velika, od finansijskih troškova do gubitka života, prenosi Blic.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU