fbpx

tutankhamuns scarab brooch orig

Kada je Hauard Karter 1922. godine otkrio grobnicu egipatskog faraona Tutankamona, bilo je to jedno od najvećih arheoloških otkrića u istoriji.

Jedan mali detalj koji je tada otkriven pokazao se kao možda jednako vrijedan kao i sve ostalo što je pronađeno. Naime, analize koje su rađene nekoliko godina poslije otkrića sa novim tehnologijama, su pokazale da je skarabej od žutog kamena, dio faraonovog nakita, napravljen od staklastog silikata koji je nastao pod pritiskom udara komete koja je pala u oblasti Egipta pije čak 28 miliona godina.

tutankhamun brooch orig

Tutankamonov broš - skarabej

Žutosmeđa egipatska sakralna buba skarabej izrađena je od materijala nastalog u kataklizmi prije dvadeset osam miliona godina. Hemijske analize potvrdile su da je staklasti silikat nastao kada je jedna kometa iznad Egipta uletjela u Zemljinu atmosferu. Temperatura pijeska ispod Egipta iznosila je 2.000 stepeni Celzijusove skale, što je izazvalo stvaranje ogromne količine žutog staklastog silikata koji se rasprostirao Saharskom pustinjom na površini većoj od 6.000 kvadratnih metara.

Egipatski geolog je pronašao drugi trag ‒ mali crni dijamantski šljunak nazvan Hypatia, vjerovatno po ćerki aleksandrijskog matematičara i fizičara Teona. I ti majušni predmeti nastali su u kataklizmi, ekstremnim pritiskom na kamenje. Šljunak je jedro komete, tvrde naučnici, a ne običan meteorit. Svemirske istraživačke agencije potrošile su milijarde kako bi došle do sadržaja komete.

​Do sada je bila dostupna samo kometina prašina u gornjim slojevima Zemljine atmosfere, i to iznad Antarktika. Naučnici su, međutim, sve bliže odgovoru. Profesor Dejvid Blok sa Univerziteta Vits tvrdi: „Komete sadrže ključ za otkrivanje nastanka Sunčevog sistema. Sada ćemo njihov sastav istraživati iz prve ruke". Ipak, „prva ruka" koja je parče komete oblikovala po skarabeju, izglačala i pretvorila u prelijepi nakit, bila je ruka drevnog egipatskog zanatlije. 

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU