fbpx

mačke depresija

Postoji nekoliko razloga zbog kojih mačka pada u depresiju. Bez obzira na razlog, potrudite se da joj posvetite dovoljno pažnje sve dok se situacija ne promijeni. Ako je glavni krivac za depresiju bol, odmah je odvedite veterinaru.

Bolest

Bolest može biti razlog zbog kojeg se mačka osjeća loše i zbog kojeg je u bolovima. Mački može biti muka, a može patiti i od hormonalnog poremećaja, ne želi jesti ili zbog bolesti potpuno ostane bez energije. Bolesti poput masne jetre, mačjeg virusa imunodeficijencije (poznatiji kao mačja sida), mačje leukemije, dijabetesa, dentalnih bolesti i bolesti gornjeg respiratornog sustava, predstavljaju ozbiljne zdravstvene probleme. Ako sumnjate da je vaša mačka depresivna jer je bolesna, trebali biste zakazati pregled kod veterinara.

Povreda

Povrede mogu ograničiti mačju sposobnost da radi stvari koje je nekada praktikovala bez problema. Bol nakon povrede može spriječiti vašu mačku da bude srećna zato morate pažljivo slušati veterinara i usvojite sve savjete kako bi joj mogli smanjiti bol. Nekada stari zahvati i povrede mogu izazvati bol ili neugodnost kod mačaka pa će im možda biti potreban lijek za smanjivanje hroničnog bola.

Gubitak drage osobe ili životinje

Gubitak člana porodice uvijek je težak za sve koji su uključeni u tu bolnu situaciju pa ni vaša mačka nije izuzetak. Kada član porodice  (osoba ili životinja) premine ili se odseli, vaša mačka može tugovati i postati depresivna. Ovo stanje najčešće nije trajno i nakon nekog vremena vaša mačka će se vratiti na staro, pišei Index.hr.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU