fbpx

smece skupljanje pixabay

Foto: Pixabay

Vjerovali ili ne, Japanci su od običnog skupljanja smeća po ulici napravili sport odnosno sportsko takmičenje.

Sport koji su Japanci izmislili se zove "SpoGomi". "SpoGomi" je kombinacija riječi "sport" i "gomi" (na japanskom smeće).

Ovo je postalo popularno takmičenje u kojem timovi od troje do petoro ljudi pokušavaju da pokupe najviše smeća najvišeg kvaliteta u određenom vremenskom periodu.
Japan je nedavno najavio da će biti domaćin prvog "SpoGomi" Svjetskog prvenstva u novembru 2023. godine, sa timovima iz cijelog svijeta koji će pretraživati ulice Tokija u potrazi za smećem koji će pokupiti.
 
Svaki tim od tri igrača imaće 60 minuta da sakupi najviše smeća sa određenog područja dok pokušava da ga pravilno sortira u kese označene bojama za svaku vrstu (otpad koji se može sagorijeti, plastika koja se može reciklirati, limenke, itd.).
 
 
Kada vrijeme istekne, smeće će se izmjeriti i provjeriti da li je pravilno sortirano, a tim sa najviše smeća pobeđuje. U slučaju nerješenog rezultata, pobjednik se određuje prema kvalitetu smeća, sa poenima po vrsti (opušci osvajaju najviše poena).
 
Postavljena su jasna pravila - od bezbjednosnih pravila kao što je zabrana sakupljanja smeća u blizini puteva ili željezničkih pruga do pravila sportskog ponašanja kao što je poštovanje drugih timova.
 
Svi učesnici nose jake rukavice za čišćenje koje im omogućavaju da pokupe bukvalno bilo koju vrstu smeća, kao i hvataljke za podizanje smeća iz stojećeg položaja. Na početku takmičenja, svi viču "Skupljanje smeća je sport!" prije nego što uđu u svoje dodjeljene oblasti. Na kraju predviđenog vremena, svi učesnici se vraćaju na startnu liniju kako bi izvagali i provjerili svoj otpad.
 
Pobjednički timovi obično dobijaju sertifikat ili pehar od organizatora, a možda i malu nagradu od sponzora. Ali u takmičenju "SpoGomi" se zapravo ne radi o nagradama. Učesnici jednostavno uživaju u takmičarskoj prirodi sporta, radeći kao tim, provodeći vrijeme na otvorenom i, na kraju, ali svakako ne najmanje važno, održavajući svoje gradove čistim.
 
"Vjerujemo da je važno sakupljati smeće u gradovima jer je došlo do naglog povećanja količine otpada u okeanima širom svijeta, pa je najbolje da to smeće sakupimo prije nego što uđe u okean, jer ga je tamo mnogo teže sakupiti", rekao je Takaiasu Udagava, koji nadgleda prvi SpoGomi Svetski kup.
 
Autor Zanimljivostdana

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU