fbpx

lane erika fletcher unsplash

 Foto: Erika Fletcher/Unsplash

Da li ste se ikada zapitali zašto lane ima pjege? 

Te bijele mrlje su prekrasne, a osim ljepote, ove pjege takođe pomažu bespomoćnim mladuncima jelena da ostanu bezbjedni tokom svojih ranih dana života.

Kako objašnjava profesor biologije na državnom univerzitetu Henderson Renn Tumlison, mrlje (bijele pjege) efikasno kamufliraju lane oponašajući mrlje sunčeve svjetlosti koje sijaju kroz drveće i druge biljke, neravnomjerno slećući preko već različitih neutralnih nijansi na šumskom tlu.
Bez snage ili veličine potrebne da pobjegne od predatora, najbolja šansa za preživljavanje laneta je da se jednostavno stopi sa okolinom.

Kada vidite lane sklupčano među lišćem bez pratioca na vidiku, teško je zamisliti ranjivije stvorenje.

Ali ta samoća je zapravo još jedna strategija zaštite. Jer predatori su uglavnom daltonisti i mogu vidjeti samo razlike u svjetlu a ne boje. Dovoljno da lane preživi predatorsku prijetnju.

Prvih nekoliko nedjelja života mladunčeta, njegova majka se uglavnom pojavljuje samo da bi ga nahranila ili odvela u novo sklonište.

Pošto je odrasle jelene lakše vidjeti i namirisati nego njihovo potomstvo, odsustvo srne pomaže u smanjenju rizika od privlačenja grabljivica pravo njenom lanetu. Jednom kada mladunče bude sposobno da bježi od opasnosti jednako brzo kao i njegova majka, oni počinju da provode više vremena zajedno.

Ne postoji baš čvrst i brz rok za odbacivanje pjegavog krzna, ali većina izvora se slaže da se proces obično dešava kada je mladunče staro negdje oko tri ili četiri mjeseca.

Izvor: Zanimljivosti dana

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU