fbpx

common baron caterpillar

Foto: Wohin Auswandern/Flickr

Baron gusjenica (Euthalia aconthea) je pravi majstor kamuflaže. Kada se savršeno pozicionira na listu drveta manga, gotovo ju je nemoguće uočiti, čak i ako znate da je tamo.

Neke životinje prirodno razvijaju kamuflažu kako bi ih grabežljivci teže uočili, ali neke su mnogo bolje od drugih, a neke se savršeno uklapaju u svoje prirodno okruženje. Ova gusjenica je stvorenje porijeklom iz Indije i jugoistočne Azije. Evoluirao je da se uklopi u svoju omiljenu pozadinu tako dobro, da je gotovo nemoguće videti.

Nimfalidni leptir polaže jaja na poleđinu listova manga, a iz ovih jaja nastaje majstor kamuflaže poznat kao obični baron. Kako rastu u veličini, larve razvijaju žutu liniju preko leđa i produžetke nalik borovim iglicama koji joj pomažu da se bolje snalazi u okolini.

gusjenica baron

Gledano sama po sebi, obična baronska gusenica ne izgleda baš impresivno. Ako ništa drugo, ekstenzije poput grane na njegovim nogama izgledaju čudno. Ali vidjeti ga u njegovom prirodnom staništu, savršeno usklađenom sa stabljikom velikih listova manga (njegova omiljena hrana) je sasvim druga priča.

Čak i znajući da je gusjenica na listu manga, zaista morate da se fokusirate da biste je razlikovali od njene pozadine, koliko je dobro efikasna njena prirodna kamuflaža. Obični baron je evoluirao u majstora kamuflaže kako bi povećao svoje šanse da izbjegne predatore dok ne dostigne fazu leptira.

Nimfalidni leptir nije ni približno tako dobar u stapanju sa okolinom, pri čemu je mužjak braon boje, a ženke blijeđe zelene nijanse.

Ova vrsta leptira je poznata po tome što više jedri nego što leti, odnosno, što tokom svog leta samo par puta zamahne krilima, a zatim koristi vjetar kako bi se nastavio dalje kretati.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU