fbpx

aluks spomenik

 Foto: Randomtimes

Aluksi su duhovi u mitologiji Maja, obično nisu ni zli, ni dobri.

Maje su svoja vjerovanja zasnivali na postojanju tri velike ravni, međusobno povezane: nebo, zemlja i podzemni svijet. U ovim ravnima postojao je poseban tip entiteta, koji se na jeziku Maja naziva „aluks” ili „alukso’ob”. Tokom godina, istraživači su pronalazili slike na mnogim arheološkim nalazištima, drevne poklone ovim malim bićima, predstavljene glinenim figurama, visokih nekoliko centimetara.

Prema staroj legendi, aluksi su stariji od samog naroda Maja, oni su iskonski ljudi, oni koji su izgradili velike gradove. Radili su vrlo brzo u mraku, dok se sunce još nije pojavilo, a kada se to dogodilo, svi su se okamenili.

Legenda dalje navodi da su ova mistična stvorenja stvorili visoki sveštenici koristeći blato iz pećine u koju nijedna žena nikada nije kročila. Blato je potom ukalupljeno u oblik bića, a poslije devet noći pomješano sa medom, cvijećem i devet kapi krvi. Magično biće je moralo da ostane u sjenci još devet noći da bi završilo proces stvaranja.

Aluksi žive u specijalnim kućama zvanim Kahtal Aluk, što znači „Kvart“ i mogu se naći u nekoliko različitih zona na putu i u gradu Kankunu. Ove strukture se takođe mogu naći širom Meksika, Gvatemale i Belizea. Ovi domovi se razlikuju po veličini i obliku, u rasponu od piramida do lukova, ali svi služe istoj svrsi - da aluksi budu srećni.

aluxes

Foto: xyuandbeyond.com

Aluksi su bili čuvari, i vodili su računa o usjevima na plantažama. Ako se neko nađe u blizini čuvanih imanja, ispuštaju zvukove oponašajući životinje, ili bacaju kamenje.

I danas se vjeruje da aluksi štite plantaže, kukuruzna polja i imanja u Meksiku.

Legenda kaže da bi dobili svoje alukse, farmeri upućuju zahtjev šamanu, koji koristi blato sa zemlje i nekoliko kapi krvi vlasnika zemlje da stvori snažnu vezu između njih.

Proces stvaranja traje sedam nedjelja. Kada se proces završi, šaman ukazuje na ime majstora i oživljava aluksa kroz ponude i molitve, a zatim ga postavlja na strateško mjesto da postane čuvar. Ako gospodar umre, aluksi odlaze u službu boga kukuruza, „Ium K'aak-a“, a ako imanje o kojem su brinuli bude zauzeto od novog vlasnika, aluksi će postati nestašni sve dok se novi vlasnik ne umori od njihovih djela, te im ponudi hranu i molitve, dok ga ne prihvate.

Obično prikazani kao humanoidi, ali mnogo manji, njihova nestašna priroda i izgled čine ih otprilike sličnim mitološkim stvorenjima drugih kultura, kao što su impsi i vilenjaci. Uprkos velikim kulturnim trendovima kao što su hrišćanstvo i globalizacija, istinsko vjerovanje u alukse je još uvek uobičajeno u domovini Maja.

Jedna od najpoznatijih priča o aluksima u Kankunu datira iz 1980. godine kada se gradio most između aerodroma u Kankunu i avenije Kukulcan. Radnici su svakog dana otkrivali da je sav posao koji su obavili prethodnog dana potpuno uništen tokom noći. Očajni, tražeći rješenje, potražili su pomoć sveštenika Maja koji im je pričao o aluksima. Sveštenik im je savjetovao da pod mostom podignu mali hram kako bi tu živjeli aluksi, a radnici mogli da nastave sa radom. Ovaj hram i danas postoji, a tu se mogu naći ponude kukuruza, cvijeća, meda Maja, Pozola (piće na bazi kukuruza) i voća.

aluxe house 02

Foto: clubsolaris.com

Impuls

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU