fbpx

Pustinjska zemlja mogla bi da dobije veštačku planinu koja bi prouzrokovala formiranje novih oblaka, što bi omogućilo veću količnu padavina

383400681572cf7af295d6191318839 v4 big

Ujedinjeni Arapski Emirati mogli bi uskoro da dobiju veštačku planinu zahvaljujući kojoj bi porasla količina kiša, a vlasti su već angažovale naučnike kako bi utvrdile da li je ovaj projekat uopšte moguće izvesti.

Nova planina prouzrokovala bi podizanje vazduha, a zatim formiranje oblaka i nove padavine.

Projekat je deo nacionalnog programa za promenu vremena, a u 186 programa prošle godine je uloženo oko 550.000 dolara.

Naučnici koji rade na projektu trenutno su u fazi razrade modela, odnosno analiziranja najbolje lokacije u Emiratima i utvrđivanja koliko bi planina trebalo da bude široka i visoka.

Roelof Bruintjes iz Nacionalnog centra za istraživanje atmosfere rekao je za Arabian Business da izgradnja planine nije jednostavan zahvat i da sa projektom neće ići dalje ako je preskup za vladu, ali da će dati okvire alternativa za dugoročnu budućnost.

“Ako vlada prihvati projekat, u drugoj fazi će građevinske kompanije odlučiti da li je moguće planove sprovesti u delo”, rekao je.

Ako planina bude bila sagrađena i oko nje počnu da se formiraju novi oblaci, avioni bi mogli da izbacuju srebro jodid, koji bi trebalo da prouzrokuje povećanje padavina.

 (24sata.hr/b92)

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU