fbpx

Kada stojite na obalama slanog jezera Turkana, nekoć poznatog kao Rudolfovo jezero, možete vrlo lako pomisliti da ste na moru.

Jezero Turkana 630x310

Kada stojite na obalama slanog jezera Turkana, nekoć poznatog kao Rudolfovo jezero, možete vrlo lako pomisliti da ste na moru. Valovi se sudaraju s pješčanim plažama, a na horizontu plove brojni ribarski brodovi. Ipak, ovo nije more, već jezero Turkana – najveće pustinjsko i najveće alkalno jezero na svijetu koje obuhvaća površinu od oko 7.000 kvadratnih kilometara.

Jezero se nalazi na sjeveru Doline velike rasjeline u Keniji, a hrane ga tri rijeke: Omo, Turkvel i Kerio. Iako se nalazi u pustinji, na Turkani se mogu doživjeti iznenađujuće jak vjetar i snažne i česte oluje koje se iznenada pojavljuju, ali i jako brzo nestaju.

Jezero Turkana 1

Jezero okružuje suh, naizgled izvanzemaljski krajolik u kojem se često ne mogu vidjeti tragovi života. Međutim, samo jezero obiluje živim bićima. To je dom najveće svjetske populacije nilskih krokodila, nilskih konja, i na stotine vrsta ptica i riba.

Stjenovite obale su dom škorpionima i zmijama, pa se šetnja ovim krajevima ne preporučuje. Na obalama jezera su pronađeni i najstarijih poznati fosilni ostaci Homo habilisa koji je živio prije dva miliona godina. Danas, u blizini jezera živi više od 250.000 ljudi, a najmanje deset plemena ovisi o jezeru kao glavnom izvoru hrane.

Jezero Turkana 2

Jezero Turkana 2

Jezero Turkana 3

Jezero Turkana 4

Izvor: Pixelizam

 

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU