fbpx

Na kišnu šumu Hoh godišnje padne oko 4 metra kiše tokom zimske sezone, zog čega cijela šuma ima jako bujnu vegetaciju.

Suma prekrivena mahovinom 630x310

The Hall of Mosses (“Dvorana mahovina”) je kratka pješačka staza koja se nalazi se u kišnoj šumi Hoh na zapadu savezne države Washington, SAD. Šuma je ispunjena starim drvećem kao što su javor i smreka, čije su grane su prekrivene debelim slojem mahovine.

Na kišnu šumu Hoh godišnje padne oko 4 metra kiše tokom zimske sezone, zog čega cijela šuma ima jako bujnu vegetaciju. Zbog obilja vode i hranjivih tvari u tlu, mnoga stabla imaju kratke korijene koji se ponekad ne mogu čvrsto držati za tlo i koji se tokom obilnih padavina često i prevrnu.

Suma prekrivena mahovinom 2f

Suma prekrivena mahovinom 3j

Mahovina i paprat pokrivaju gotovo sve površine ove šume, uključujući i živa i srušena stabla i grane, dajući nestvarnu i bajkovitu dimenziju ovoj zadivljujućoj šumi.

Kišna šuma Hoh se nalazi u Pacific Northwest prašumi koja je jedan od najboljih preostalih primjera umjerenih kišnih šuma u SAD-u i jedno od najpopularnijih odredišta regije. Osim mahovine (zbog koje je i postala jako popularna), ova šuma također pruža priliku posjetiteljima da uživaju u bogatoj vegetaciji i raznovrsnom životinjskom svijetu.

Suma prekrivena mahovinom 6

The Hall of Mosses 2

Pixelizam

Impulsportal

 

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU