fbpx

Nacionalni park Glacier se nalazi u američkoj državi Montani. Ovaj prirodni park sastoji se od više od 700 jezera. Oko 200 jezera su veće od 20.235 m2, dok njih desetak su veličine nekoliko hiljada kvadratnih metara. Više jezera ovog parka, poznato je po svojim šarenim raznobojnim kamenćićima a najpoznatije od njih je jezero McDonald

sareni kamnecici mcdonald jezero 4 stretch 300x200

Voda ovih jezera u Nacionalnom parku u Glacier je neverovatno bistra. Za ovo su zaslužne duge niske temperature koji sprečavaju rast planktona, te nije neobično videti detalje na dnu jezera, na dubini od 9 metara i više. 

sareni kamnecici mcdonald jezero 5 stretch 300x200

Jedana od najupečatljivijih osobina jednog od ovih jezera je prisutnost raznih obojenih kamenćića, odnosno stena i šljunka ispod površine vode i na obalama jezera McDonald u prirodnom parku u Montani.

Kamenćiči u jezeru se kreću u rasponu boja od tamno crvene do kesten, i od zelene do plave. Obojeni kamenćići se mogu videti u izobilju na obalama jezera McDonald na zapadnoj strani parka.

sareni kamnecici mcdonald jezero 2 stretch 300x200

Inače, boju stene određuje prisutnost ili odsutnost željeza Stene bogate zelenom bojom su stene formirane u dubljim vodama od na primer crvenih stena.

sareni kamnecici mcdonald jezero 3 stretch 300x200

Jezero McDonald je najveće od jezera Nacionalnog parka Glacier s površinom od 27.612.681 metara kvadratnih. To je ujedno najduže jezero sa više od 15 km dužine kao i najdublje jezero sa 141 metara dubine.

Zanimljivosti Dana

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU