fbpx

Dragi ljudi, prvo bih da vam se u ime svih medvjeda zahvalim što brinete o nama. Za nas je jako važno šta o nama mislite, jer od toga zavisi i naš opstanak.

ursus arctos

Autor:Impuls

Zato sam odlučio da vam se obratim kako bih razjasnio neke stvari vezane za ovaj tekst Izjasnite se: Šta mislite o medvjedu?.

Mi medjvedi, nemamo ništa protiv ljudi, a ni protiv svih drugih živih stvorenja na ovoj našoj planeti Zemlji. Nadamo se da nam nećete zamjeriti što više volimo pčele od vas, jer one prave med koji mi volimo.

Vi ljudi, uglavnom pravite nered u prirodi. Volite da nas lovite a onda nas preparirate, objesite na zid ili postavite ispred kamina, i veoma ste na to ponosni.

Medvjedi ne love ljude, ne prepariraju ih, ne kače po zidovima svojih pećina gdje spavaju zimski san. Napadamo vas samo ako zalutate u šumu, jer nam je vaš miris nepoznat, jer vas se bojimo, pa se branimo. I vi biste se branili od nas, zar ne? Strah je nekako urođen svim živim bićima.

Ponekada dođemo u mjesta gdje živite ali ne da bi smo vas ubijali. Dolazimo jer smo gladni, jer je zahvaljujući baš vama, ljudima, sve manje hrane za nas i ostale životinje u našim domovima. I njih je sve manje, jer nam sječete šume.

Svi mi moramo da jedemo, sva živa bića, pa i vi ljudi. A mnogo hrane bacate, šteta je to, pa onda životinje dolaze i jedu.

Mi životinje ne bacamo hranu, mi lovimo koliko nam je potrebno, a ono što iza nas medvjeda ostane ima za neke druge životinje. Takav je lanac ishrane, na kraju se ništa ne baci.

Mi nismo vama potrebni da bi ste preživjeli, ne ubijate nas zato, već zbog zabave, da se pokažete, da budete važni.

Mi ne rušimo vaša naselja, puteve, željeznice, mostove, sve te stvari koje gradite, ali vi rušite naša da bi ste gradili svoja. Siječete šumu, zagađujete nam vodu i vazduh. Mnoge ste životinjske vrste istrijebili, a niti jedna nije ni pokušala da istrijebi vas. Jedini ste u prirodi koji ubijaju jedni druge.

Mi medvjedi ne ubijamo jedni druge, mi ne ratujemo. Istina, nekada se i mi sukobimo, da se zna ko je jači. Padne i krv, ne krijemo, ali tako je to u prirodi. Mi ne pravimo oružje da bi smo se masovno ubijali.

Malo mi, onako kao medvjedu, smeta ova anketa. Znam da su vam namjere dobre i da nam želite nabolje, ali upravo zbog vas ljudi smo sada dio nekog Plana upravljanja nama. Malo mi smeta, ali sam vam ipak zahvalan i nadam se da će ovo moje pismo da vam pomogne kada budete razmišljali o tome kako da se izjasnite.

Ovaj svijet, ova planeta nije vlasništvo ljudi, a ni medvjeda. Ona nije ničije vlasništvo i vlasništvo je svih nas i zato imamo jednaku odgovornost da je čuvamo. Niti jedan živi stvor joj nije nanio toliko štete kao vi ljudi, i nama medvjedima je zbog toga jako žao, jer mi ljude ne mrzimo, mi ne mrzimo nikoga, mi ne znamo šta je mržnja, samo eto iz razumljivih razloga malo više volimo pčele, a trebali bi ste i vi.

Srdačan pozdrav,

Vaš mrki medvjed

 

 

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU