fbpx

U zavisnosti od doba godine, boje u jezeru se menjaju. Žuta, zelena, plava, bela... jezero izgleda kao predeo sa neke druge planete.

780290 orig

Priroda ne prestaje da iznenađuje. Još jedan od fenomena ove umetnice je jezero Kliluk, u oblasti Oroyos u Britanskoj Kolumbiji (u Kanadi). Poznato i kao „The Spotted Lake“ (Pegavo jezero), jer se sastoji od 365 pojedinačnih bazena koji, zahvaljujući izvanredno visokom sadržaju mineralnih materija, formiraju pegave strukturu površine jezera. U zavisnosti od doba godine, boje u jezeru se menjaju. Žuta, zelena, plava, bela... jezero izgleda kao predeo sa neke druge planete.

Koliko je poznato, ovo jezero sadrži najveću koncentraciju mineralnih materija u vodi u čitavom svetu, kao što su magnezijum sulfat, kalcijum i natrijum sulfat. Takođe sadrži i visoke koncentracije srebra i titanijuma.

Tamošnji stanovnici su ga zvali Khiluk, iz čega je izveden njegov današnji naziv, a na jeziku lokalnog stanovništva to znači „sacred site“, (sveta strana, sveto mesto).

Jezero je nekada bilo u vlasništvu određenog gospodina Ernesta Smitha, koji je želeo da iskoristi lekovitost vode i na tom mestu izgradi banju. Međutim, nakon 60 godina vlasništva, prodao je državi zemljište od 22 hektara, tako da je jezero sada ograđeno. Ostalo je divlje, prirodno i prelepo.

2485414 orig

7956978 orig

8217646 orig

7160005 orig

Impulsportal/Separe

 

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU