fbpx

Kada je James Cameron radio koncepte za svijet svoje Pandore, sigurno je kao inspiraciju uzimao i ovakve fenomenalne ovozemaljske pojave!

stijene 1 768x384

Negdje tamo daleko, na obalama južnih krajeva Japana, živi maleni račić zvan morska krijesnica iliti Vargula hilgendorfii, koji osim tamo ne živi nigdje drugdje na svijetu. Dužine je svega 3 milimetra i obitava uglavnom u plitkim priobalnim vodama, a kada padne mrak podiže se prema površini kako bi se hranio. Ono što ga čini posebnim jest da pritom svijetli predivnim plavo-ljubičastim sjajem, zbog čega je na kraju krajeva i dobio simpatično ime.

stijene 3 768x513

Ovaj je fenomen odlučio fotografskim aparatom uhvatiti duo Tdub Photo, kojeg čine Trevor Williams i Jonathan Galione, a koji su u seriji zvanoj The Weeping Stones fotografirali na tisuće ovih malenih svjetlećih organizama na stijenama blizu Okayame. Iako bi bilo predivno da se ono što su fotografirali uistinu pojavljuje na taj način, na žalost su morali iscenirati cijelu tu priču te prvo uloviti hrpu malenih račića, a onda ih izliti po stijenama kako bi dobili željeni efekt.

stijene 2 768x512

stijene 4 768x513

Za to je bilo potrebno pričekati mrak i teglicama s probušenim poklopcem i slaninom kao mamcem loviti račiće koji se dižu s morskog dna, a dodatni je problem bio što ove životinjice svijetle svega 20-30 minuta, pa ih je potrebno konstantno zalijevati vodom. Ipak, čini nam se kako se sav trud isplatio, jer ovi prizori jednostavno ostavljaju bez daha!

Idesh!

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU