fbpx

Dr Kalid El Enani, egipatski ministar za antikvitete, imao je sastanak sa arheološkim komitetom koji radi na projektu skeniranja piramida.

20436336515801eaa7bdfc1858788206 v4 big

Oni su analizirali poslednja otkrića u ovoj misiji koja je otpočela 2015. Cilj studije je otkrivanje misterija Keopsove i Kefrenove piramide na platou u Gizi, kao i dve piramide u Dašuru poznate kao Crvena i Savijena.

Skeniranje piramida (ScanPyramids) treba da mapira i ispita unutrašnjost najvećih piramida Egipta, a da se pritom ne izbuši nijedna rupa u samim građevinama. Kako bi to postigli, stručnjaci koji rade na ovom projektu koristili su neke od najsavremenijih tehnologija – muonsku tomografiju, infracrvenu termografiju, fotogrametriju, skener i 3D rekonstrukciju.

Tokom poslednjeg sastanka koordinator projekta dr Hani Helal, predstavio je dostignuća misije posle godinu dana arheološkog rada.

Iako otkrića nisu sasvim jasna na Savijenoj piramidi, rad na Keopsovoj piramidi dao je interesantne rezultate.

Tim je otkrio dve anomalije u strukturi – jednu u gornjem delu ulazne kapije i drugu sa severoistočne strane. Sada je potrebno još ispitivanja, kako bi se te anomalije i njihove funkcije proučile.

To je samo jedan od pokazatelja da su piramide i posle četiri milenijuma od njihove izgradnje i dalje misteriozne.

(ibtimes.co.uk/prevod: b92)

 

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU