fbpx

Roditelji sve rjeđe čitaju djeci, a djeca sve više vremena provode pred ekranima - dolazi generacija koja ne misli da je čitanje zanimljivo i sram ih je kad ih netko vidi s knjigom.

babadook1

Najnovije istraživanje pokazuje kako se djeca sve teže uživljavaju u priče za laku noć. Sposobnost djece da se koncentriraju na nešto je u opadanju, te se smanjuje užitak u čitanju. Do ovih saznanja znanstvenici su došli na temelju studije u kojoj su sudjelovali roditelji i nastavnici.

Jedan od četiri roditelja priznao je da nikada ne čita priče djeci ili to ne radi češće od dva puta godišnje. Roditelji također uočavaju kako su njihovi mališani sve više zainteresirani za gledanje televizije, računalne igre ili surfanje Internetom.

Nastavnici, s druge strane, uočavaju smanjenu sposobnost djece da se koncentriraju na duže vrijeme. Čak 21 posto njih utvrdilo je da su periodi koncentracije učenika kraći nego ikada ranije. Gotovo svi nastavnici složili su se s tvrdnjom da bi se roditelji trebali više potruditi kako bi njihova djeca kod kuće više čitala.

Neugodno im je kad ih prijatelji vide s knjigom

Jedno istraživanje provedeno ranije pokazalo je kako djeca, odrasla uz ekrane i internet, smatraju kako čitanje nije zanimljivo i da će im biti neugodno ako ih prijatelji vide s knjigom. Nova studija pokazala je da djeca provode tri puta više vremena pred ekranima nego s knjigom.

Samo polovica roditelja izjavila je kako djeci čitaju svakog dana. Preostala polovica čita priče prije spavanja jednom tjedno ili rjeđe. Svaki peti roditelj priznao je da djetetu ništa nije čitao dok dijete nije napunilo dvije godine. Rezultati su nastali testiranjem 410 britanskih nastavnika i 2000 roditelja djece između dvije i jedanaest godina.

Klokanica

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU