fbpx

Nedavna evakuacija Baza Oldrina s Južnog pola naterala nas je da zavirimo bolje u veliku polarnu pustinju koja predstavlja najsuvlje mesto na Zemlji, sa okrutnim vetrovima i ledenim temperaturama.

antarktik aps 401567357

Baz Oldrin (86), jedan od prvih muškaraca koji je hodao po Mesecu, iz zdravstvenih razloga je evakuisan sa Južnog pola i transportovan u američku istraživačku stanicu „Mekmurdo“ na Novom Zelandu.

Najhladnije i najsuvlje mesto na Zemlji, Južni pol je ekstremna lokacija, a uslovi na ovom mestu se neverovatno teško odražavaju na ljudsko telo.

Ledeni pokrivač debljine nekoliko milja na Južnom polu se nalazi na nadmorskoj visini od skoro 3,048 kilometara, a zbog niskog vazdušnog pritiska i suve polarne atmosfere imali biste utisak da se nalazite na više od 3.657 kilometara nadmorske visine, piše američko izdanje National Geographic-a.

Budući da je na Antarktiku sada leto, temperature su više nego povoljne (-28 stepeni Celzijusa). Zimske temperature dostižu i do -73 stepeni Celzijusovih, što u kombinaciji sa najsuvljim vazduhom na planeti čini i penjanje uz stepenice pravom borbom.

Vazduh izaziva odmah bol u bilo kom izloženom delu tela. Čak nije pametno ni smejati se, jer će vas desni i zubi boleti, a lako mogu da se jave i promrzline.

Bez sumnje, Južni pol je nepovoljno mesto na svetu, a čak je i britanski istraživač Robert Falkon Skot, koji je na Južni pol stigao 1911. i 1912. godine, pet nedelja nakon Norvežanina Roalda Amundsena, a kasnije je umro pri povratku s Južnog pola od zime i gladi, opisao ovaj deo sveta kao užasno mesto.

Antarktik privlači turiste

Uprkos opasnostima, Južni pol oduvek fascinira istraživače, ali i turiste. Porast turizma je zabeležen oko 2011. i 2012. godine kada je bila 100. godišnjica ekspedicija Skota i Amundsena. Tada je stotinu ljudi otišlo na Južni pol.

Napor Herkulesa

Nacionalna fondacija za nauku je iz privatne turističke kompanije Bela pustinja primila zahtev da evakuiše Oldrina. NSF je koristio specifičan tip vojničkog aviona da leti do Južnog pola (LC-130 koga još zovu i Herkules).

Postoji samo desetak ovakvih aviona i nijedan drugi avion na Zemlji ne može da uradi ono što mogu ovi avioni - da transportuje velike količine tereta na najizolovanija mesta na vsetu.

LC-130 je poslat da spasi ljude sa Južnog pola i ranije, uključujući i naučnicu Džeri Ficdžerald, koja je dijagnostikovala i lečila karcinom dok je bila na stanici.

Međutim, previše je opasan let ovih aviona na Južni pol tokom zime. Samo dva puta u poslednjih 60 godina avion je sleteo na stanicu tokom zime, oba puta evakuišući radnike sa smrtnim rizikom. A čak oba leta su se dogodila duboko tokom polarne zime.

U ovakvim slučajevima, jedino mali avion (TwIn Otter) može da putuje.

National Geographic Srbija

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU