fbpx

Oko 350. godine prije nove ere, Platon je pisao o prelijepom otoku u Atlantskom oceanu koji su valovi za vrijeme jednog dana i jedne noći poslali na njegovo dno. U dvije knjige opisana je historija i detalji o ovome gotovo čarobnom ostrvu. Već dugo vremena postoji rasprava da li taj misteriozni grad, Atlantida, postoji i gdje se nalazi?

atlantida

Platon je građane Atlantide opisao kao velike inžinjere i arhitekte. Glavni grad bio je sagrađen na brdu okružen vodenim prstenovima, koji su bili spojeni tunelima dovoljno velikim za prolaz brodova. Veliki kanal je spajao vanjske vodene prstenove s oceanom. U graničnim dijelovima glavnog grada nalazile su se farme. Dalje su se nalazile planine gdje su živjeli bogatiji mještani. Platon je najviše opisivao nevjerovatne građevine zajedno s toplim i hladnim fontanama.

Preko dvije hiljade godina, legenda o Atlantidi bila je samo legenda. Zatim, u kasnim 1800-tim, Amerikanac Ignatius Donnelly postaje fascniran ovom legendom. Napisao je knjigu “Atlantida, svijet prije potopa” koje je postala bestseller u Americi. Ignatius je proučavao historije potopa od Egipta do Meksika i vjerovao da je Platon svjedočio stvarnoj prirodnoj nesreći. Od tada, napisano je nekoliko knjiga o izgubljenom gradu.

Najpreciznija teorija o Atlantidi došla je od grčkog arheologa Angelosa Galanopoulosa u kasnim 60-tim. Smatrao je da je oko 1500. godine prije nove ere masivna erupcija vulkana uništila ostrvo Santorini u Mediteranskom moru i vjerovatno uništila većinu civilizacija na Grčkom ostrvu i nekim predjelima Grčke. Angelos je smatrao da je to uzrok potapanja Atlantide. Međutim, ukoliko je ovo tačno, tada je pogriješio datum. Ili nije? Smatrao je da su prevodioci originalnog zapisa, pogriješili u prijevodu. Prilikom prijevoda, izjavio je, zamijenjen je egipatski simbol 100 (namotano uže) sa simbolom za 1000 (cvijet lotusa). Ovo je uveliko promijenilo datum nestanka ovog grada. Očigledna greška kod njegove teorije bila je u tome što je Platon rekao da se grad nalazi blizu Herkulovih stubova, za koje se smatra da se uopšte nisu nalazili blizu Grčke.

A gdje bi se onda Atlantida mogla nalaziti? Veliki je broj teorija o lokaciji izgubljenog grada. Na tu temu, pisali su mnogi stručnjaci. Tačnu lokaciju tražili su mnogi, kao što je J.M. Allen, viši član britanskih zračnih snaga. Bio je uvjeren da je Atlantida negdje u Altiplanu, blizu planinskog lanca Andi, u Boliviji. Slavni vidovnjak Edgar Cayce vjerovao je da se ostaci izgubljenog grada mogu naći blizu Floride na otoku Bimini. Ostali značajni tragači vjerovali su da se nalazi negdje u Centralnoj Americi, Kineskom moru ili čak u Africi.

Prašinu oko Atlantide je podigao i veliki Google, tačnije Google Ocean, ogranak Google Earth-a. Google Ocean nudi kartografski prikaz dna oceana. Google mapira dno oceana korištenjem sonara i time dobija veliku količinu podataka, što je na kraju dovelo do velikog broja grešaka. 2009. godine jedan dio snimka podigao je veliku prašinu. Radilo se o snimku dijela oceanskog dna koji je podsjećao na ulice dobro organiziranog grada, što su korisnici brzo primjetili i prijavili kao moguću lokaciju izgubljenog grada. Međutim, radilo se o običnoj greški, kakvih je bilo mnogo u ovoj Google-ovoj mapi. Nova nadogradnja ovog servisa, uklonila je ove neobične pojave na mapi.

Postoji veliki broj protivnika postajanja Atlantide, ali i onih koji smatraju da ona postoji i potraga za njom će vjerovatno još jako dugo trajati. Međutim, sve dok se ne pronađu čvrsti dokazi o postojanju ovog izgubljenog grada, legenda o Atlantidi ostat će ipak, samo još jedna legenda.

Izvor: eAkademik

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU