fbpx

Eu-wen Ding i Jeff Chen obojica po zanimanju inžinjeri, dizajnirali su svetleću kacigu "Lumos" za bicikliste s ugrađenim svetlima koja signaliziraju kada bicikl skreće ili koči.

170206093.2 xl

"Kaciga Lumos" pobedila je 2016.godine, na Beazley "Designs of the Year 2016" u kategoriji "transport dizajn". Kaciga pomaže i biciklistima i vozačima da se osećaju slobodnije na putevima gde se "susreću" zajedno biciklisti i auto saobraćaj.

U kacigi se nalazi 60-ak LED svetala koji se nalaze napred, nazad i sa strana, i one svetle različitim bojama koje pokazuju sledeći pokret bicikliste. Kada biciklista koči automatski se pali crveno svetlo u obliku trokuta.

Kaciga Lumos je bežičnim putem povezana sa uređajem koji se nalazi na upravljaču bicikla u obliku tastera za levo i desno.

Takođe na kaciga Lumos menja i standardna svetla na biciklu ( prednje i zadnje svetlo na biciklu )koje biciklisti često zaborave ova svetla se mogu se dodatno postaviti na kacigu .

Kaciga je vodootporna tako da se može koristiti i kada pada kiša. A vidljivost signalizacije na kacigi je i do 50 metara u potpunom mraku

Pali se na samo jedno dugme, a spaja putem USB-a koji se puni. Daljinski upravljač traje mesecima pre nego se treba puniti, a kaciga oko mjesec dana ako se koristi 30 minuta dnevno. Baterija u kacigi kada radi u normalnom modu traje oko 3 sata u trepćućem modu oko 6 sati

Ding i Chen su predstavili kacigu 2015. godine kada su putem Kickstartera prikupljali novac za njenu realizaciju.

Sada ovu Lumos svetleću kacigu možete već i naručiti preko sajta cena je malo skuplja od običnih kaciga i kreće oko 179 dolara ili 167 evra.

https://www.youtube.com/watch?v=9lF9Uz_QTEU

(zanimljivosti dana)

 

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU