fbpx

Čuveni vrt u Francuskoj dobio je ime prema Claudu Monetu impresionističkom slikaru koji je živio u Givernyju od 1883. godine i proveo tamo 43 godine.

monetov vrt

Vrt je otvoren od aprila do novembra. Preporučuje se putovanje krajem jula i početka avgusta, a od atrakcija izdvajaju se Musée d’art Americain i Rouen. Dolazak je moguć vozom iz Pariza ili Rouena do Vernona.

Poznati slikar Monet zaljubio se u mjesto Giverny čim ga je ugledao iz voza. Za njega su vrtovi koje je uređivao s tolikom ljubavlju značili pravo remek-djelo. Kuća u kojoj je živio dugačka je i niska, obojena u ružičasto, sa zelenim kapcima i stubama.

Untoč tome što se u kući ne nalazi niti jedan njegov original, njegova prekrasna zbirka japanskih grafika još se uvijek nalazi na zidovima. Vrt je ispunjen šljunčanim stazama koje vode od jednog dijela vrta do idućeg.

Cijeli dio grada gdje se vrt nalazi predstavlja čarobni svijet i prelazak u paralelnu stvarnost. Svi ljubitelji botanike, ali i djela vrhunskog slikara uživat će u svakom trenutku. Doživjet će jedinstvenu kombinaciju prirode i onog što je stvorila ljudska ruka.

Na svakom uglu pruža se drukčiji pogled gdje se mijenja osvjetljenje, ne samo zbog kretanja sunca, nego i zbog položaja žalosnih vrba i rododendrona. Upravo je to promjenjivo osvjetljenje poslužilo kao inspiracija i razlog da ih slika iznova.

Maj i juni su daleko najljepši mjeseci kada se treba zaputiti prema vrtovima. To je vrijeme kad visterija cvjeta iznad japanskog mosta, međutim vrt drži svoju čaroliju u bilo koje doba godine tako da nećete pogriješiti i ako krenete malo kasnije.

Jezero ljiljana najveću ljepotu pokazuje tokom mjeseca jula i početkom avgusta kad su ljiljani u punom cvatu. Vrtovi su poznati po tome da sadrže preko 100.000 trajnica i isto toliko jednogodišnjih biljaka.

 giverny 1

giverny geranium

Monet garden

monet garden giverny flower borders

monets garden 1

(Impulsportal/Put oko svijeta)

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU