fbpx

Blue Lake je nakon brojnih istraživanja proglašeno kao najčistije i najbistrije jezero na svijetu, a vidljivost u njemu procijenjena je na oko 80 metara što znači da je čisto, otprilike kao destilovana voda.

jezero 2 670x44611111

Svako od nas bi poželio okupati se u jezeru koje je čisto, pregledno za one koji vole ronjenje, a da pritom ne vodimo brigu o tome da li ćemo se poslije morati tuširati. Jedno od takvih jezera je i Blue Lake ili u prevodu Plavo jezero, koje se nalazi u Novom Zelandu. Blue Lake je nakon brojnih istraživanja proglašeno kao najčistije i najbistrije jezero na svijetu, a vidljivost u njemu procijenjena je na oko 80 metara što znači da je čisto, otprilike kao destilovana voda.

jezero 3 670x446

Plavo jezero se odlikuje plavo-ljubičastim nijansama boja jezera, koje možemo viditi samo u jasnim prirodnim vodama. U ovo jezero se uliva obližnje jezero Constance. Park u kojem se jezero nalazi je poznato mjesto za planinarenje, kampovanje, ribolov i pustolovno odredište. Temperatura koja varira u Plavom jezeru je od 5-8 °C, što znači da je ono uvijek hladno. Lokalna Maori plemena ovo jezero nazivaju Svetim jezerom, što znači da ljudi ne smiju ući u ovo jezero.

jezero 5 670x446

Nelson Lakes National Park se odlikuje zadivljujućim izvornim bukovim drvećem, glacijalnih jezera i rijeka ispod stjenovitih vrhova. Također se nalaze planinski prolazi za one iskusne koji su željni adrenalina i nezaboravnih pogleda na vrhove i planinske lance, ali u donjem dijelu nalaze se pristupačne pješačke staze, i mjesta za kampovanja, noćenja i ribolov.

jezero 1 670x446

Čudesna priroda

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU