fbpx

Nije samo unos tako uzgojenog povrća ono što vas čini zdravima, ima tu još mnogo razloga a vjerovatno niste o tom nikad ni razmišljali. Nedavno završeno istraživanje se bavilo upravo tim pitanjem – kako uzgoj voća i povrća te uzgoj biljaka generalno može da radi i u korist vašeg mentalnog zdravlja? Kako uzgoj biljaka utiče na vaš um a ne samo na način ishrane?

vrtlarenje

Vjerovatno ste već nebrojeno mnogo puta čuli i pročitali da uzgajanje vlastitog, organskog povrća ima različite pozitivne učinke na vaše zdravlje. Ali, nije samo unos tako uzgojenog povrća ono što vas čini zdravima, ima tu još mnogo razloga a vjerovatno niste o tom nikad ni razmišljali. Nedavno završeno istraživanje se bavilo upravo tim pitanjem – kako uzgoj voća i povrća te uzgoj biljaka generalno može da radi i u korist vašeg mentalnog zdravlja? Kako uzgoj biljaka utiče na vaš um a ne samo na način ishrane?

Smanjuje stres i anksioznost

Samo 30 minuta dnevno provedenih u bašti i bavljenje biljkama smanjuje stres, aktivira mišiće, opušta mozak i pozitivno djeluje na smanjenje napada anksioznosti. I druge aktivnosti kao što su čitanje i slušanje muzike pomažu ali u znatno manjem procentu i slabijeg intenziteta nego li vrijeme provedeno na svježem vazduhu.

Smanjuje rizik od nastanka dijabetesa i bolesti srca

Uzgoj bilo kakve vrste biljaka zahtjeva i određenu fizičku aktivnost te samim tim je više kretanja koje uzrokuje i smanjenje stresa. Stres je neprijatelj broj jedan vašeg organizma a prijatelj dijabetesa i bolesti srca. Osim što je vrijeme u bašti, vrijeme provedeno na svježem vazduhu, podrazumijeva kretanje koje je neophodno da biste se osjećali dobro i u poznijim godinama. A, na kraju dana, imate i vlastiti proizvod, voće ili povrće koje ćete iskoristiti već u pripremi sljedećeg obroka a za koju možete biti sigurni da je zdrava i bez otrovnih hemikalija.

Sreća je u malim stvarima

Što manje vremena provodite vani, to ste i manji srećni. Naučno je dokazano da se ljudi osjećaju bolje ukoliko više vremena provode na otvorenom nego u zatvorenom prostoru. Briga oko bašte te uzgoj biljaka svakako podrazumijeva da ćete puno više vremena provoditi upravo na vazduhu i izloženi sunčevim zracima nego što biste to radili da se ne bavite uzgojem biljaka.

Trening za moždane ćelije

Istraživanje objavljeno u naučnom časopisu sa fokusom na Alzhajmerovu bolest pokazalo je da bavljenje poljoprivredom i uzgoj biljaka može pozitivno djelovati i donekle ublažiti simptome bolesti jer osoba sama mora da se aktivira oko procesa sadnje, brige a kasnije i branja plodova što pozitivno djeluje na rad mozga.

Spavaćete bolje

Kao što smo već spomenuli, vrijeme provedeno u bašti zahtjeva i određenu fizičku aktivnost što u krajnjem slučaju dovodi do povećanog umora, većom potrebom za snom koji je kvalitetniji iz nekoliko razloga – smanjen je osjećaj stresa, osjećate se korisnije znajući da to što radite pomaže prvenstveno vama a uz fizički napor sve to zajedno je kombinacija za čvrst i miran san.

Organsko

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU