fbpx

Početkom marta dogodilo se nešto što je odavno bilo prognozirano – jedinica digitalne valute bitkoin premašila je vrednost jedne unce zlata.

oqw3pBJqgPOOhihjjgvY 4CEvVVRXPKJLVcYV9V7vFc 1000x614

Da, dobro ste pročitali! Početkom marta dogodilo se nešto što je odavno bilo prognozirano – jedinica digitalne valute bitkoin premašila je vrednost jedne unce zlata. Ovih dana, jedan bitkoin vredi 1284 američkih dolara, dok jedna unca zlata vredi 1229 dolara. Očekuje se da će se ovaj trend nastaviti i da će do kraja 2018. godine vrednost bitkoina biti čak tri puta veća od jedne unce zlata!

v86fUtA QtbyVSgHcVEy5wAMm4syBcnM7OWqrEe OTk

Za one koji nisu sigurni šta zapravo bitkoin predstavlja: bitkoin je vrsta digitalnog novca, takozvana kripto-valuta, iza koje ne stoji nijedna banka, institucija ili država. Dakle, ne štampa se i decentralilzovan je. Stvorio ga je programer (ili grupa programera) pod pseudonimom Satoši Nakamoto 2009. godine. Ideja je bila da se stvori peer-to-peer sistem plaćanja, koji neće biti kontrolisan od strane banke ili bilo koje druge institucije, koji će iziskivati minimalne troškove i koji će omogućavati instant razmenu novca sa jednog kraja sveta na drugi. Hiljade i hiljade računara učestvuje u izvršavanju ovog programa, obrađuju bitkoin transakcije i omogućavaju njihovu razmenu između korisnika.

Do bitkoina možete doći na više načina: „rudarenjem“ (mining) ili kupovinom konvencionalnim novcem. „Rudarenje“ ili „kopanje“ podrazumeva kontrolisanje svakodnevnih transakcija, njihovo strukturisanje u blokove na osnovu matematičkih formula i zapisivanje u „lanac blokova“. Na taj način se obezbeđuje sigurnost transakcija, a zauzvrat se dobije određena količina bitkoina. Ovo je jako teško i zahteva dosta vremena. Sa druge strane, cena bitkoina konstantno varira i po tome je on sličan zlatu – što je veća kriza, veća je i njegova cena. Nedavno je napravljen i bitkoin bankomat (Bitcoin ATM) u kome je moguće gotovinu menjati za bitkoine. Radi tako što skenira QR kod sa mobilnog telefona korisnika bitkoina, potom se ubaci novac i automatski se na račun korisnika prebacuje isti iznos.

https://www.youtube.com/watch?v=ya71JCXWr5M

Šta je to što je dovelo do ovakve popularnosti bitkoina? Da li je samo u pitanju trenutna „moda“ ili ovo predskazuje suštinsku promenu principa plaćanja? Sigurno je da su klasične valute sve manje pouzdane i to je glavni razlog zbog koga su čak i akcije bitkoina mnogo popularnije među investitorima. Ipak, malo je verovatno da će bitkoin potpuno zameniti zlato, jer ono ne služi samo kao sredstvo plaćanja, već i za izradu nakita i proizvodnju određenih proizvoda. Tu je zlato nezamenljivo.

Izvor: InterFON

 

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU