fbpx

Jedan od originalnih dokumenata koje je nemački industrijalac Oskar Šindler koristio da bi spasio živote Jevreja tokom Drugog svetskog rata, moći će da se kupi na aukciji koju organizuje kuća "Moments in tajm".

Sindlerova lista aukcija

Očekuje se da cena dostigne 2,27 miliona evra.

Reč je o jednom od sedam originalnih dokumenata poznatih kao Šindlerova lista, u čijem pravljenju je Šindleru pomagao asistent Jicak Štern, koga je u čuvenom filmu Stivena Spilberga igrao Ben Kingsli.

Na aukciji biće dokument koji čini 14 listova čuvenog spiska od 18. aprila 1945. godine. Na papirima je navedeno 801 ime radnika fabrike Oskara Šindlera u okupiranoj Čehoslovačkoj. Oni su bili dovedeni iz nacističkog logora kod poljskog grada Krakova.

Stručnjaci aukcijske kuće opisuju dokument kao “izuzetno redak original” i jedini koji je dospeo na tržište. Zbog toga se i procenjuje da će cena možda čak premašiti 2,27 miliona evra (2,4 miliona dolara). Od tri sačuvana originala, dva su u memorijalnom centru “Jad Vašem” u Jerusalimu, a jedan je u američkom muzeju Holokausta u Vašingtonu.

Izvor: 021

 

Da - 88.5%
Ne - 9.4%
Nije mi bitno - 1%

Ukupno glasova: 96
Glasanje u ovoj anketi je završeno
Da - 9.3%
Ne - 88.4%

Ukupno glasova: 43
Glasanje u ovoj anketi je završeno

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU