fbpx

Operacija poznata pod nazivom “Padanje mačaka”.

macke sa neba

Borneo je veliko ostrvo u Aziji. Pre otprilike 50-tak godina, stanovnici ovog ostrva bolovali su od malarije. Da bi se istrebili komarci koji prenose malariju, ostrvo je zaprašivano jakim hemijskim sredstvom. Osim što je otrov, ovo sredstvo se i sporo razgradjuje. Vreme njegove razgradnje je oko 8 godina, što znači da je ovaj otrov dugo ostajao u telima životinja i prenosio se kroz lance ishrane. Komarci malaričari su brzo istrebljeni, a broj obolelih od malarije se drastično smanjio.

Ali su se zato pojavili drugi problemi. Krovovi kuća pravljeni od trske počeli su da se urušavaju i da padaju ljudima nag glave. Zašto? Ispostavilo se da je otrov uništio i ose koje su sprečavale širenje gusenica koje se hrane trskom. Da bude još gore otrov je uništio i zidne guštere kojima su se hranile ostrvske mačke. Mačke su polako nestajale, ali je zato miševa i pacova bilo na sve strane. Stanovnici su počeli da oboljevaju od raznih teških bolesti koje prenose glodari.

Kako bi se izborili sa ovim problemima, Svetska zdravstvena organizacija morala je hitno da reaguje, Ubrzo su nad ostrvom leteli avioni sa 14000 mačaka opremljenih padobranima. Ova operacija je ostala poznata pod nazivom “Padanje mačaka”.

Zanimljivost

Na Borneu postoji i grad posvećen mačkama. Ime grada je Kuching a potiče od malajske riječi kucing, što znači „mačka“. U gradu živi velik broj mačaka. Na sve strane se vide spomenici posvećeni mačkama, suveniri itd.

Izvor: Duhoviti.com

 

Da - 30.8%
Ne - 69.2%

Ukupno glasova: 13
Glasanje u ovoj anketi je završeno
Da - 40%
Ne - 60%

Ukupno glasova: 5
Glasanje u ovoj anketi je završeno
Državni nivo - 28.6%
Entitetski nivo - 0%
Lokalni nivo - 0%
Građani - 7.1%
Sve od navedenog - 64.3%

Ukupno glasova: 14
Glasanje u ovoj anketi je završeno

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU