fbpx

Bilo da strepite od neke nove mutacije virusa gripe ili pak spremno čekate dan kada će se zombi epidemija proširiti svijetom, treba biti svjestan da je zaraza na samo jedan avionski let dalje od vas...

epidemija

Hipohondri su posljednjih godina na udaru sa svih strana, a njihovo je mentalno zdravlje pod vrlo velikim pritiskom. S jedne strane prave pandemije, poput onih svinjske ili ptičje gripe, gotovo svake zime odnose na tisuće ljudskih života, dok ih u isto vrijeme s televizijskih ekrana i kino platna bombardiraju razni zombiji, vampiri i ostali prijenosnici smrtonosnih infekcija. Normalno je stoga da će se i oni mnogo stabilniji zapitati: “A što da uistinu dođe do neke masovne svjetske pandemije?

Odgovor na to pitanje, barem kada se govori o brzini i putevima širenja, daje ekipa teorijskog fizičara Dirka Brockmanna, koja je složila kratku, ali vrlo slikovitu simulaciju, u kojoj se prati globalna epidemija bolesti karakteristika sličnih onima pandemije svinjske gripe iz 2009. godine.

Outbreak Atlanta – simulacija:

https://www.youtube.com/watch?v=ECJ2DdPhMxI

Kao izvorište se uzeo američki velegrad Atlanta, a iako to nije navedeno, pratilo se širenje bolesti u periodu od dva do tri mjeseca. Ono se u globalnim uvjetima odvijalo uglavnom zračnim linijama, koje su mnogo pogodnije za ovakav apokaliptičan scenarij nego ceste ili morske linije. Tako se bolest, koja je pod relativno dobrom kontrolom u Atlanti, za svega jedan let može proširiti na Europu, a potom i ostale kontinente, što je vizualizirano lijevim prikazom radijalne udaljenosti.

Iako svakodnevno trošimo velike napore da sami sebe uvjerimo u nekakvu sigurnost, prilično je jasno da u današnje vrijeme globalizacije jednostavno ne možemo računati na to da ostajemo izolirani u slučaju nekih većih svjetskih problema. Zato se uvijek treba nadati najboljem, ali biti spreman na najgore... i ispod kreveta držati jednu torbu za preživljavanje zombi apokalipse!

Idesh!

 

 

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU