fbpx

Emotikoni izliveni u betonu krase fasadu nove stambene zgrade u holandskom gradu Amersfurt.

smajli zgrada 01 960x430

Gargojli su se u klasičnoj arhitekturi koristili za odvod vode sa objekta i bila su prava skulptorska remek-dela sa grotesknim prikazima ljudi ili životinja. Međutim, vremena su se promenila i ornamentika na zgradama svedena je na minimum ili je potpuno odbačena. Međutim, nova zgrada u Holandiji ima ukrase na fasadi veoma bliske mlađoj, internet populaciji.

smajli zgrada 03 630x933

Kalupi za izlivanje lakog betona napravljeni su od smajlija iz WhatsAppa.

Arhitekte iz biroa Attika Architeckten osmislile su ukrase na fasadi od smajlija, zapravo od različitih emotikona preuzetih iz WhatsAppa, poznate aplikacije za četovanje. Oni su konvertovani u 3D i od njih su napravljeni kalupi u koji se izliva laki beton. Rezultat su ornamenti koji naglašavaju delove fasade koja se smeši i namiguje prolaznicima baš kao i smajli u internet komunikaciji.

smajli zgrada 05 630x472

„U klasičnoj arhitekturi gargojli su se pravili u obliku glave kralja ili u obliku neke životinje. Razmišljali smo kakav bismo ornament mogli napraviti tako da kada zgradu pogledate za 10 ili 20 godina možete da kažete „da, ova zgrada je iz tog doba“. Odgovor je bio jednostavan: smajli!“ – kaže Čangiz Tehrani za The Verge.

smajli zgrada 04 630x420

„Kritičari mogu da kažu da su emotikoni u arhitekturi prolazna stvar. Ali težiti besmrtnosti u arhitekturi je besmisleno pa je zato bolje prihvatiti ono što je zaista savremeno, to jest, u duhu vremena.“ – dodaje Tehrani. Tako je nastala i fasada nove stambene zgrade u Amersfurtu.

smajli zgrada 02 630x414

Foto: Attika Architekten / Bart van Hoek

gradnja.rs

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU