fbpx

Riječ fobija potiče od grčke riječi fobos što znači bjekstvo,užas,panika,strah.

lutka 67jmfavy2lxuscquwe3bqm0wnf54jc7446bo00wbpha

1. Agirofobija

Agirofobici imaju strah od prelaska preko ulica, auto-puteva i drugih saobraćajnica ili strah od same saobraćajnice, što im u velikoj mjeri otežava život u gradu. Riječ potiče od grčke reči gyrus što u prevodu znači okretanje ili vrtenje u krug pošto osobe koje pate od te vrste fobije izbjegavaju saobraćaj. Agirofobija obuhvata nekoliko kategorija, među kojima postoji i strah od širokih puteva, posebno od ulica u predgrađu koje imaju samo jednu traku, u šta spada i strah od prelaska ulice bilo gde van pješačkog preleza, pa čak i određene raskrsnice. Ova fobija se smatra nezavisnom od straha od automobila. Takođe, ona nije urođena i stiče se tokom života nakon, najčešće negativnog, iskustva u oblasti gde postoji trotoar.

2. Mageirokofobija

Fobija od kuhanja ili magerokofobija je prema definiciji dugotrajan, abnormalan strah od kuhanja koji se javlja uprkos razumjevanju fobične osobe i uvjeravanju drugih da od kuhanja ne prijeti nikakva objektivna opasnost.

3. Pediofobija

Pediofobija je iracionalan strah od lutaka, uključujući i robote i ne treba je miješati sa pedofobijom, strahom od djece. Pediofobičari se često plaše i lutaka u izlogu, pa im je iz tog razloga često teško da idu u kupovinu. Sigmund Frojd je vjerovao da se ovaj poremećaj javlja iz straha da lutka oživi, a Masahiro Mori je proširio njegovu teoriju. Iznio je ideju da što nešto više postaje nalik ljudima, to će se više javljati njegovi neljudski aspekti.

4. Deipnofobija

Deipnofobija je strah od razgovora tokom večere. U neka davna vremena postojala su stroga pravila bontona koja su pomagala osobama sa tom fobijom da izađu na kraj sa takvim situacijama, ali su ona nažalost zaboravljena.

5. Eisoprofobija

Eisoprofobija je strah od ogledala. Kod takvih osoba, česti su napadi anksioznosti, čak i kada shvate da je njihov strah neopravdan. On je često utemeljen na praznovjerju, odnosno, da će ih, ukoliko ga razbiju, pratiti nesreća i slično tome.

6. Demonofobija

Demonofobija je fobija od demona. Većina ljudi je svjesna da je njihov strah pretjeran, ali uprkos tome, često postaju previše zabrinuti ukoliko prisustvuju raspravama vezanim za natprirodna bića, kada su sami u kući, kada gledaju filmove o njima i tako dalje.

7. Penterafobija

Od svih fobija na ovoj listi, penterafobija je vjerovatno najčešća. To je strah od svekrve ili tašte, a u zapadnom društvu je postala toliko uobičajena, pa najčešće rezultuje razvodom. Ovaj strah usko je povezan sa noverkafobijom, strahom od maćehe.

8. Arakibutirofobija

Ovaj bizaran strah javlja se kod osoba koje se plaše da im se puter od kikirikija ne zalijepi za nepce. Smatra se da je to stanje vjerovatno proizvod previše razvijene mašte.

9. Katisofobija

Ovo je jedna od najneobičnijih fobija, ali i najstrašnijih. Odnosi se na strah od sjedenja. Može se javiti kod osoba koji pate od hemoroida ili kao posljedica fizičkog zlostavljanja vezanog za sjedenje na oštrim predmetima, a ponekad i kažnjavanja u školskim danima. Oni koje proganja ovaj strah ne mogu ni da zamisle ovu aktivnost, a da ne počnu da se tresu.

10. Automatonofobija

Automatonofobija je strah od bilo čega što lažno predstavlja svjesna bića i to je specifična vrsta fobije. Slična je strahu od lutaka i često podrazumjeva strah od drvenih lutaka, voštanih figura, ali nije ograničena na to. Manifestuje se na različite načine i svaki pojedinac je doživljava drugačije.

 

Kafenisanje.rs

 

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU