fbpx

“Stop progonu aktivista za zaštitu okoliša” projekt je čeških i bjeloruskih ekoloških aktivista.

21641404 1394654673903224 443542547 n

Projekt su lansirale nevladine organizacije iz Češke i Bjelorusije s ciljem borbe protiv naglo povećane statistike progona aktivista. Na web-stranici Stop-persecution.org prikupljaju se neispričane priče o opresiji i nasilju diljem Europe i postsovjetskim državama iz perspektive žrtava i svjedoka.

– Na neki način smo naviknuli slušati vijesti o političkim progonima, etnički ili vjerski motiviranom mržnjom, no napadi na borce za zaštitu okoliša je trend koji u posljednje vrijeme rapidno raste – rekao je Martin Skalsky iz češkog NGO-a Arnika. – Govoriti javno o tom problemu je esencijalni korak ka očuvanju otvorenog društva i demokracije. To je posebno važno u vremenima kada se suočavamo s vrlo ozbiljnim ekološkim izazovima – istaknuo je Skalsky, otkrivajući da je u posljednje dvije godine dvije stotine ekoloških aktivista ubijeno po cijelom svijetu, a tisuće su otete, pretučene ili im se konstantno prijeti smrću.

Stranica Stop-persecution.org fokusira se na Europi i bivši Sovjetski Savez gdje situacija po aktiviste uglavnom nije opasna po život, ali je svakako uznemirujuća. Marina Dubina, iz nevladine udruge Ecohome u Bjelorusije tvrdi da iako se njezina država smatra posljednjom diktaturom u Europi, posotoje brojne države gdje aktivisti žive i djeluju u puno godim uvjetima. – Govoreći i pišući o zagađenju okoliša, uništavanju prirodnih resursa i korupciji u lokalnim zajednicama ukazujemo na stvarne opasnosti i želimo pomoći da se te priče čuju.

Sve su zemlje, osim Rusije, koje su u području interesa pokretača stranice Stop-persecution.org potpisale međunarodni ekološki dokument “Aarhus Convention”, kojim su se obvezale informacije i odluke vezane uz zaštitu okoliša učiniti javno dostupnima, no umjesto toga događaju se razne forme ugnjetavanje i zataškavanje. Ucjene, prijetnje, protjerivanja s posla, sudski progoni, psihička zlostavljanja, pa i fizički napadi te uhićenja, događanju se, tvrde aktivisti, sve češće. Dio takvih priča već je objavljen na Stop-persecution.org, poput napada na načelnika ukrajinskog sela Yasnozirya, policijskog ugnjetavanja prosvjednika na jezeru Kruščica u Bosni i Hercegovini te bjeloruskih anti-nuklearnih aktivista.

Na stranici Stop-persecution.org svatko u on-line formi može izložiti svoj slučaj, a sve informacije bit će objavljene anonimno.

TRIS portal

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Avgust 2020
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6