fbpx

Prodaja organske hrane u supermarketima raste ali visoki dodatni troškovi ograničavaju sektor i smanjuju njegov rast, kaže se u studiji francuske potrošačke grupe. Novo istraživanje pokazalo je da bi prosečno dvočlano domaćinstvo u Francuskoj potrošilo 368 evra godišnje u proseku na konvencionalno proizvedeno voće i povrće, dok bi ih ista korpa sa organskim proizvodima koštala 660 evra.

6krompir b

Uporedo sa porastom svesti o potencijalnom uticaju pesticida i hemijskog đubriva na okolinu i zdravlje, sve više ljudi se okreću organskoj hrani. Vrednost prodaje organske hrane u Francuskoj je od 2007. povećana tri i po puta i dostigla 7,15 milijardi evra u 2016.

Supermarketi su najvažniji distributeri zdrave hrane u Francuskoj i u ukupnoj podaji su 2016. učestvovali sa 42%.

Intenzivniji metodi proizvodnje i manji prinosi znače da se od potrošača očekuje da za organiski proizvod plačaju premiju. Ali je studija francuske organizacije potrošača UFC-Šta odabrati (Que Choisir) otkrila nerazumljive strukture cena koje koriste veliki distributeri hrane i postavila pitanje da li je organska oznaka (koja povećava cenu) opravdana.

Studija je otkrila i da bi jedno prosečno dvočlano domaćinstvo u Francuskoj potrošilo 368 evra godišnje u proseku na konvencionalno proizvedeno voće i povrće, dok bi ih ista potrošačka korpa sa organskim proizvodima koštala 660 evra. Razlika u ceni od 79% “predstavlja jasnu prepreku” konzumaciji organske hrane.

Iako je gajenje organskog voća i povrća skuplje, gotovo trećina razlike u ceni je zbog premija koje određuju supermarketi čija je profitna marža na organskim proizvodima 96% veća nego na konvecionalnim prozvodima.

Samo se polovina razlike u ceni između organske i neorganske hrane vraća proizvođaču.

“S obzirom da bi proizvođači organske hrane trebalo da budu pošteno nagrađeni jer se bave praksom koja ceni zdravlje i okolinu, više cene su delimično opravdane, ali ne do nivoa koji je otkrila studija,“ rekao je za EURACTIV.com Erik Gal, zamenik direktora i menadžer politike Pokreta međunarodne federacije za organsku poljoprivredu EU (IFOAM).

Za UFC-Šta odabrati takva politika cena "pravi gubitnike na tri strane: potrošače sprečava da uživaju koristi od organske hrane, odgajivače organskih proizvoda lišava veće potražnje i čak i supermarketima uskraćuje potencijalnu prodaju na tržištu velikih mogućnosti“.

“Naduvani“ dodatni troškovi za dve najpopularnije organske namirnice su još izraženiji. Profiti francuskih supermarketa su u proseku 135% veći na organskom paradajzu i 163% na organskim jabukama nego na istim neorganskim proizvodima.

To je, kaže Gal "ostvarivanje nekorektne prednosti na osnovu želje potrošača da za organske proizvode plate više.“

Potrošači hoće veći izbor i niže cene.

Visoke cene i skromni izbor proizvoda u ponudi čine se kao jedna od glavnih prepreka rastu prodaje organske hrane. Tri od četiri francuska kupca (73%) žele veći izbor organskih proizvoda u supermarketima, ali četvoro od pet (77%) kažu i da ih visoke cene odvraćaju od korišćenja organske hrane u ishrani.

Izveštaj poziva francuske vlasti da povećaju transparentnost cena kako bi obezbedile da ni potrošači niti farmeri ne budu uskraćeni.

Isto to traži i IFOAM EU. Gal je istakao da maloprodajne cene treba da budu izbalansirane da bi "omogućile veću zaradu za snabdevače i veću pristupačnost potrošačima.

Izvor: EURACTIV.com 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Da - 30.8%
Ne - 69.2%

Ukupno glasova: 13
Glasanje u ovoj anketi je završeno
Da - 40%
Ne - 60%

Ukupno glasova: 5
Glasanje u ovoj anketi je završeno
Državni nivo - 28.6%
Entitetski nivo - 0%
Lokalni nivo - 0%
Građani - 7.1%
Sve od navedenog - 64.3%

Ukupno glasova: 14
Glasanje u ovoj anketi je završeno

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Juli 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1