fbpx

Ovaj klima uređaj je sve samo ne produkt vrhunske tehnologije. Zapravo, to je rudimentarni aparat koji se oslanja na moć hlađenja isparavanjem, a izgleda kao saćasta struktura.

prirodni klima uredjaj indija 06 960x430

Ant Studio iz Nju Delhija napravio je klima uređaj koji ne troši struju što je veliki korak napred u cilju borbe protiv nesnosnih vrućina u Indiji.

Ovaj klima uređaj je sve samo ne produkt vrhunske tehnologije. Zapravo, to je rudimentarni aparat koji se oslanja na moć hlađenja isparavanjem, a izgleda kao saćasta struktura.

Kada voda prolazi kroz kupaste cevi napravljenih od gline, snižava se temperatura okolnog vazduha. I sve to prirodno, bez ijednog potrošenog kilovata!

prirodni klima uredjaj indija 02 630x420

Porozne kupe od terakote apsorbuju vodu koja potom lagano curi po spoljašnjem omotaču gde isparava i hladi vazduh.

Iako ovaj klima uređaj deluje praistorijski, njen oblik i veličina zapravo su dobijeni naprednim kompjuterskim analizama i savremenim tehnikama kalibracije.

Kada voda teče niz strukturu – dovoljno je da ovlaži cevi jednom ili dvaput dnevno – procesom isparavanja postepeno se snižava temperatura okolnog vazduha. Porozne kupe od terakote apsorbuju vodu koja potom lagano curi po spoljašnjem omotaču gde isparava i hladi vazduh. Voda koja se sliva niz instalaciju i otiče u bazu pritom stvara i veoma lep efekat slapa.

prirodni klima uredjaj indija 07 630x373

Princip hlađenja

Što toplije, to bolje radi

“Ovaj eksperiment pokazao se veoma funkcionalnim. Daljim usavršavanjem otvoriće se nove mogućnosti za njegovo integrisanje u sisteme za rashlađivanje objekta. Pritom i izgleda kao jedno lepo umetničko delo”, kaže Monish Siripurapu, osnivač Ant Studija, za ArchDaily.

prirodni klima uredjaj indija 03 630x554

Prirodni klima uređaj može da temperaturu preko 50 stepeni snizi na manje od 36C u okolini instalacije, odnosno, na 42C u prostoru gde je instalirana. U suštini, što je toplije to ova klima bolje radi.

prirodni klima uredjaj indija 01 630x741

Rešenje za budućnost?

Prirodni klima uređaj deo je modernizacije i ulepšavanja fabričkog okruženja indijske kompanije DEKI Electronics. Zahvaljujući svom saćastom obliku, ova klima deluje veoma interesantno, a njena veličina i pojava podsećaju sve nas na to se trebamo okrenuti prirodi koja verovatno ima sva rešenje za naše probleme.

Foto: © S. Anirudh

gradnja.rs

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Jun 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2