fbpx

hutovo blato

Požar je najvjerovatnije podmetnut na nekoliko lokacija, a vatrogasci su jedva uspjeli spasiti kuće uz park prirode.

Vatra, praćena jakim vjetrom, u četvrtak popodne i uvečer progutala je cijeli park prirode Hutovo blato kod Čapljine, a požar je najvjerojatnije podmetnut na nekoliko mjesta.

Takvu je informaciju novinarima potvrdio Mate Jurković, zapovjednik Vatrogasne postrojbe Čapljina.

Močvara nedaleko Čapljine poznata je kao jedno od najvećih zimovališta ptica u Europi te je već sad jasno da je pričinjena šteta ogromna, prenose lokalni mediji.

Iz Vatrogasne je postrojbe potvrđeno da je požar izbio u jutarnjim satima, te su ga vatrogasci uspjeli lokalizirati u popodnevnim satima, no vatra se, nošena jakim vjetrom, snažno razbuktala i gutala sve pred sobom.

Spašavali kuće

"Dovedeni smo bili u situaciju da nakon što na jednom mjestu ugasimo, vatra izbije na drugom. Jak vjetar i močvarno tlo jako su nam otežavali posao. U jednom trenutku smo, bukvalno, spašavali motel 'Karaotok' i kuće", rekao je vatrogasni zapovjednik Jurković za Avaz.

Sarajevski dnevnik podsjeća da to nije prvi put da Hutovo blato, kao jedinstvena submediteranska močvara na području Europe, strada u požaru.

Istraga će utvrditi je li požar doista podmetnut, kako se sumnja, i tko su odgovorne osobe.

Bez odgovornosti za podmetače

Veliki požar dogodio se u Hutovom blatu i prije šest godina, kad je uništeno 80 posto površine parka prirode.

Tada su štete procijenjene na 1,4 milijuna eura, no u ekološkom smislu one su nemjerljive, izvijestila je tada Al Jazeera.

Na području Hutovog blata živi više od 160 vrsta ptica, najmanje 20 vrsta riba, čak i endemskih, te više od 600 biljnih vrsta.

Za taj požar, za koji je također utvrđeno da je namjerno izazvan, nitko nije odgovarao.

Policija je tada sumnjala u mještane, koji redovito pale biljni otpad na obližnjim imanjima, no nije uspjela ništa dokazati.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Mart 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2