fbpx

6oaza

Po željama sultana Kabus ibn Said el Saida, u Omanu će biti izgradjena botanička bašta u čast biljne raznolikosti ove bliskoistočne zemlje.

Stotine ugroženih biljnih vrsta imaće svoj novi dom u okviru botaničke bašte za čiju će izgradnju biti zadužene arhitektonsko-građevinski giganti: Grimshaw Architects, Arup Engineering i Haley Sharpe Design. Ova impresivna ekološka oaza biće smještena na 35 kilometara od Maskata, glavnog grada Omana, i postaće novi centar za obrazovne i istraživačke projekte iz oblasti botanike.

6oaza 1

Grimshaw Architects i Arup Engineering su projekat nove botaničke bašte, koju pored zelenih oaza čine i brojni prateći objekti, integrisali u postojeći brdoviti teren koji se nastavlja na ravnicu, piše Designboom.

Složena organizaciona i sadržajna šema morala je biti uspostavljena tako da ujedno omogući udobnost posjetiocima ali i da se ispoštuje svi ekološki zahtjevi.

6oaza 2

Prilikom projektovanja pazilo se na uticaj sunčeve svjetlosti, na ventilaciju, kao i na efikasno navodnjavanje biljaka. 

6oaza 3

„Botanička bašta u Omanu je zapanjujuć projekat s mnogo isprepletanih kulturoloških i ekoloških slojeva. Po svojoj veličini i botaničkoj raznolikosti biće najveća na svijetu, a nama je bila čast da kao arhitekte radimo na projektu koji za cilj ima očuvanje biodiverziteta koji ujedno predstavlja ključni aspekt dizajna.“, rekao je Keith Brewis iz Grimshaw Architects.

6oaza 4

„Mi u Arupu smo uživali u ovom izazovu koji je uključivao osmišljavanje prirodnih i autentičnih pejzaža, kao i imitiranje hladnih i maglovitih godišnjih perioda koje se u ovim oblastima nazivaju khareef. Više od 700 inžinjera bilo je zaduženo da pronađe rješenja koja bi odgovaralo ovom ambicioznom zadatku. Botanička bašta u Omanu će sigurno biti jedan od najdivnijih projekata na svijetu.“, izjavio je rukovodilac projekta Ed Clarke.

Botanička bašta u Omanu biće otvorena za javnost, dok će je brojni stručnjaci koristiti kao teren za svoja istraživanja.

6oaza 5

Rendering: Arup / Grimshaw Architects

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Oktobar 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6