fbpx

Što se može koristiti kao lijek, građevinski materijal, vlakno za odjeću, osnova za beton, izuzetno hranjiva prirodna hrana, odlično sredstvo za njegu kože, izradu papira, ekološko gorivo,...? Odgovor je - konoplja. Drži se da je ona jedna od najkorisnijih biljaka na planetu, a s obzirom na raznolikost mogućih primjena, tko bi joj to mogao poreći?

MediaThumbnail

Unatoč čestim zakonskim ili političkim zaprekama, bez obzira na dokazanu korist i održivost, konoplja se ponovo pojavila u središtu pažnje. Mnoge su države u SAD-u legalizirale marihuanu za medicinsku uporabu (što se ovih dana sprema i u Hrvatskoj), neke čak i za rekreacijsko korištenje, a konoplja je kao građevinski materijal zbog svoje ekonomske, ekološke dobrobiti i dugotrajnosti također sve popularnija.

Prva kuća u potpunosti od "hempcrete-a" (eng. hemp = konoplja, concrete = beton) sagrađena je nedavno u gradu Ashevilleu u Sjevernoj Karolini. Kuća je površine 315 m2 i u dizajnu ima niz ekoloških elemenata. Hempcrete je bio-kompozitni materijal sačinjen od drvenaste jezgre stabljika konoplje pomiješane s vapnom kao vezivom. Rezultat je izuzetno lagan materijal – sedmine ili osmine težine betona – čiji blokovi plutaju na vodi!

Ova čvrsto građena, napredna i prekrasna kuća ima čvrste zidove koji dišu, što je postignuto miješanjem konoplje s vapnom i vodom na licu mjesta i lijevanjem te mješavine između vanjskih potpornih stupova. USA Today piše: "Ovaj je materijal manje kao beton, a više kao bala sijena: ima odličnu izolaciju i može upijati zagađivače iz zrake, među kojima je i CO2."

Konoplja kao građevinski materijal odlična je i za održavanje topline, što znači da može dugo održavati stalnu temperaturu te da smanjuje njene fluktuacije. Unutrašnji zidovi ove kuće iz snova građeni su od "purepanela" proizvedenog od recikliranog papira kojem je jezgra valoviti papir okružen tvrdim omotom poput kartona.

Kako izvještava CNN, kuća ima i 30 recikliranih prozorskih okvira u koje su postavljena visoko-tehnološka stakla i to tako da u kuću ulazi puno dnevne svjetlosti koja pri tome previše ne zagrijava dom. Osim toga i tlocrt svojom otvorenošću osigurava da svjetlost dopire duboko u prostor kuće.

Dodatno, energetski učinkovit sustav zidova zajedno sa super-efikasnom zračnom pumpom za grijanje (21 Seasonal Energy Efficiency Ratio – SEER, mjera učinkovitosti klima uređaja), učinkovito grije i hladi kuću smanjujući troškove energije i potrebu za skupom opremom. S ovakvim instalacijama gradnja kuće stoji oko 1430 USD po četvornom metru.

Uz neka odstupanja od 100% zdravog i ekološkog, u što spada pjena na bazi petroleja koja se koristila kako bi se ojačali stropovi i temelji, kuća je ipak izvrstan primjer kako se moderna i lijepa zgrada može izgraditi gotovo potpuno bez kemijskih sastojaka štetnih za ljudsko zdravlje te na način i s materijalima koji nisu štetni za Zemlju.

im.ashx

im.ashx1

im.ashx2

im.ashx3

croenergo.eu

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Jun 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2